15 let slavného nočního závodu F1 v Singapuru: Crashgate, vetřelec na trati a nezapomenutelné vítězství

15 let slavného nočního závodu F1 v Singapuru: Crashgate, vetřelec na trati a nezapomenutelné vítězství

Vůbec první noční závod Formule 1 v Singapuru se letos dočká svého 15. výročí. Tento závod, který se koná na ulicích města za umělého osvětlení, se stal jedním z nejvýznamnějších a nejatraktivnějších okruhů ve světě motorsportu. Podívejme se na některé z nejslavnějších okamžiků z historie tohoto závodu.

První ročník Grand Prix Singapuru se konal v roce 2008 a stal se prvním nočním závodem v historii Formule 1. Tento okamžik byl revoluční a přinesl do světa motorsportu novou dimenzi. Závod se stal velmi oblíbeným mezi fanoušky díky svému unikátnímu prostředí a atmosféře.

Jedním z nejslavnějších okamžiků z historie tohoto závodu je kontroverzní incident z roku 2008, kdy došlo ke kolizi mezi piloty Ferrari, Fernandem Alonsem a Felipe Massou. Alonso byl vedený týmovými instrukcemi, aby ponechal Massu předjet, což vyvolalo velkou kontroverzi a diskuse o fair play ve Formuli 1.

Dalším slavným okamžikem z historie Grand Prix Singapuru je vítězství Lewise Hamiltona v roce 2009. Tento závod byl poznamenán deštěm, který způsobil mnoho nehod a přerušení závodu. Hamilton dokázal udržet chladnou hlavu a zvítězit, čímž se stal prvním britským jezdcem, který vyhrál na tomto okruhu.

V roce 2017 se Grand Prix Singapuru stala dějištěm dramatické kolize mezi Sebastienem Vettelem a Kimim Räikkönenem. Vettel, který byl v čele závodu, ztratil kontrolu nad svým vozem a narazil do Räikkönenova vozu. Tato nehoda výrazně ovlivnila průběh šampionátu a přispěla k vítězství Lewise Hamiltona.

Dalším nezapomenutelným okamžikem z historie tohoto závodu je vítězství Maxe Verstappena v roce 2018. Verstappen, který startoval ze druhého místa, dokázal předjet Lewise Hamiltona hned na prvním kole a udržet si vedoucí pozici po celý závod. Toto vítězství bylo pro nizozemského jezdce velmi důležité a potvrzovalo jeho talent a schopnosti.

Grand Prix Singapuru se stala jedním z nejoblíbenějších závodů mezi fanoušky Formule 1 díky svému jedinečnému prostředí a atmosféře. Tento noční závod přináší do světa motorsportu něco zcela nového a vzrušujícího. Během svých 15 let existence se stal důležitou součástí kalendáře Formule 1 a jeho okamžiky zůstanou v paměti fanoušků ještě dlouho.