45 let slaví Rossi, slavný „Doktor“, který přechází z motorky na čtyři kola.

45 let slaví Rossi, slavný „Doktor“, který přechází z motorky na čtyři kola.

Valentino Rossi je známý po celém světě jako jedna z největších ikon motocyklových závodů. Jeho úspěchy na motocyklu jsou bezpochyby ohromující, ale co možná nevíte, je to, že Rossi také měl úspěšnou kariéru v automobilových závodech.

Rossi se narodil 16. února 1979 v italském městě Urbino. Jeho otec Graziano Rossi byl také závodníkem a Valentino se od něj naučil svou lásku k rychlosti a adrenalinu. Již jako dítě se Valentino začal zajímat o motocykly a brzy začal soutěžit v různých mládežnických závodech.

Jeho první velký úspěch přišel v roce 1997, kdy vyhrál mistrovství světa v kategorii 125cc. Následovalo několik dalších úspěchů v různých kategoriích, až se Rossi stal jedním z nejúspěšnějších jezdců v historii MotoGP.

Ale Valentino Rossi nebyl spokojen jen s motocyklovými závody. V roce 2006 se rozhodl vyzkoušet si automobilové závody a připojil se k týmu Ferrari. Své první závody absolvoval v italském šampionátu GT a hned si připsal několik úspěchů. V roce 2008 dokonce získal titul mistra světa v kategorii GT2.

Rossi se také účastnil několika slavných automobilových závodů, jako je například 24 hodin Le Mans nebo 12 hodin Sebring. I zde dosáhl několika pěkných výsledků a ukázal, že jeho talent a dovednosti nejsou omezeny jen na motocykly.

Nicméně, i přes své úspěchy v automobilových závodech, Rossi se nakonec rozhodl vrátit se zpět k motocyklům. V roce 2011 se připojil k týmu Ducati, ale jeho výkony nebyly tak úspěšné, jak si představoval. V roce 2013 se vrátil do týmu Yamaha, kde strávil několik dalších sezón.

Valentino Rossi je stále aktivním jezdcem a i přes své 42 let stále soutěží na nejvyšší úrovni. I když už není tak dominantní jako dříve, stále je jedním z nejpopulárnějších jezdců a jeho fanoušci ho stále podporují.

Takže ačkoli je Valentino Rossi nejvíce známý jako motocyklový závodník, jeho úspěchy v automobilových závodech jsou také pozoruhodné. Jeho schopnost přizpůsobit se různým typům závodních vozidel a dosahovat úspěchů v obou disciplínách je důkazem jeho všestrannosti a talentu.