60 let historie McLarenu: Legendární jezdci jako Hunt, Lauda, Prost a Senna za volantem jejich F1 vozů

60 let historie McLarenu: Legendární jezdci jako Hunt, Lauda, Prost a Senna za volantem jejich F1 vozů

McLaren, jeden z nejúspěšnějších týmů formule 1 všech dob, oslavil letos šedesát let své existence. Od svého založení v roce 1963 se McLaren stal jedním z nejuznávanějších a nejúspěšnějších týmů ve světě motorsportu. Jeho historie je plná úspěchů, inovací a legendárních pilotů.

McLaren byl založen novozélandským závodníkem Bruce McLarenem, který se rozhodl postavit vlastní závodní tým. První vozy McLaren byly postaveny pro závody formule 1 a od samého začátku se tým zaměřoval na inovace a vývoj nových technologií. V roce 1968 se McLaren poprvé dostal na stupně vítězů, když Bruce McLaren vyhrál Grand Prix Belgie.

V průběhu let se McLaren stal synonymem úspěchu. Tým získal celkem 12 mistrovských titulů jezdců a 8 titulů konstruktérů. Mezi nejúspěšnější piloty, kteří jezdili za McLaren, patří Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna a Lewis Hamilton. Každý z těchto jezdců přispěl k úspěchům týmu a stali se legendami formule 1.

McLaren je také znám svými inovacemi a technologickými pokroky. V roce 1981 představil první vozy s karbonovou monokokovou konstrukcí, což se stalo standardem ve formuli 1. Tým také spolupracoval s významnými automobilkami, jako je Mercedes-Benz, který dodával motory pro McLareny v letech 1995 až 2014.

V roce 2007 se McLaren spojil s automobilkou Mercedes-Benz a vytvořil tým McLaren-Mercedes. Tato spolupráce trvala až do roku 2014, kdy se McLaren rozhodl spolupracovat s Hondou. Bohužel, tato spolupráce nebyla příliš úspěšná a v roce 2018 se McLaren vrátil k používání motorů Mercedes.

V posledních letech se McLaren snaží znovu získat svou slávu a úspěchy. V roce 2019 se týmu podařilo získat první stupně vítězů po sedmi letech, když Carlos Sainz Jr. dojel na druhém místě na Grand Prix Brazílie. V roce 2020 se McLaren umístil na třetím místě v mistrovství konstruktérů, což byl jejich nejlepší výsledek od roku 2012.

McLaren je nejen týmem formule 1, ale také vyrábí luxusní sportovní vozy pro silniční provoz. Jejich modely, jako je McLaren P1, McLaren 720S a McLaren Senna, jsou známé svou vysokou výkonností a inovativním designem.

V současné době je McLaren jedním z nejvýznamnějších týmů formule 1 a stále se snaží dosahovat úspěchů a inovací. S bohatou historií a legendárními jezdci je McLaren jedním z nejuznávanějších týmů ve světě motorsportu.