Šéf českého autosportu potvrzuje, že se v Brně uskuteční závod formule 1 a všichni pořadatelé prý budou vydělávat.

Šéf českého autosportu potvrzuje, že se v Brně uskuteční závod formule 1 a všichni pořadatelé prý budou vydělávat.

„Jednou se určitě formule 1 v Brně pojede,“ řekl Šťovíček na tiskové konferenci ke Středoevropské rallye, závodu světového šampionátu v automobilových soutěžích.

„Nebude to samozřejmě jednoduché, ale je to okruh, který má parametry, aby se tam formule 1 jela. Byl tak nakonec projektován a stavěn,“ doplnil.

Brno je podle něj pro F1 ideální lokalita. „Osvědčená MotoGP. Jsou tam hotely, infrastruktura. Je tam vše, co je potřeba,“ podotkl Šťovíček a za výhodu označil i mezinárodní letiště v nedaleké Vídni.

Pro řadu fanoušků i odborníků je F1 v Brně sci-fi. Podobné to ale bylo i se superbikovým MS v Mostě, světovou rallye v Česku nebo s návratem Brna do kalendáře MS silničních motocyklů.

„V těchto případech také nikdo nevěřil, že se to podaří a stalo se. Já jsem vždy optimista,“ uvedl Šťovíček.

Uvědomuje si, že uspořádání závodů F1 je extrémně finančně náročné. „Tady ale nejde o něco, co by zaplatily veřejné rozpočty jako například v Maďarsku, kde promotérský poplatek platí maďarská vláda. To u nás nemůžeme očekávat. Není to tak, že přijdeme s F1 a budeme chtít stovky milionů ze státního rozpočtu,“ upozornil šéf českého autosportu.

Hlavní výhodou F1 je podle něj ziskovost. „Při současném boomu formule 1, který přináší vyprodané okruhy a při cenách vstupenek, všichni pořadatelé F1 vydělávají,“ prohlásil.

„Pokud by se našla investorská společnost, která by byla ochotná investovat do nezbytných úprav okruhu, tak věřím, že lze na Velkých cenách dlouhodobě vydělávat,“ dodal.

Za problém nepovažuje ani fakt, že poplatek promotérovi za konání závodu by byl minimálně 50 milionů dolarů, což je 1,13 miliardy korun. „Investoři by na tom ve finále vydělali,“ věří Šťovíček.

V ideálním případě by se podle něj Česko mohlo v pořádání závodů F1 střídat s Maďarskem, případně i s Rakouskem.

V Brně by mohla být formule 1! Tuto zajímavou informaci sdělil šéf českého autosportu na nedávné tiskové konferenci ke Středoevropské rallye. Podle něj je okruh v Brně ideální pro závody formule 1 a má potenciál se stát součástí kalendáře tohoto prestižního šampionátu.

Brno má podle šéfa autosportu všechny potřebné parametry pro pořádání závodů formule 1. Má osvědčenou zkušenost s pořádáním MotoGP, dostatečnou infrastrukturu včetně hotelů a výhodou je také blízkost mezinárodního letiště ve Vídni.

I když se mnozí fanoušci a odborníci domnívají, že pořádání formule 1 v Brně je sci-fi, šéf autosportu věří, že se to může stát realitou. Podobně skepticky se dívali na pořádání jiných motorsportových událostí v Česku, jako bylo například mistrovství světa superbiků v Mostě nebo rallye.

Uspořádání závodů formule 1 je sice finančně náročné, ale podle šéfa českého autosportu je to investice, která se může vyplatit. Díky současnému boomu formule 1 a vyprodaným okruhům mají podle něj všichni pořadatelé F1 zisk. Pokud by se našla investorská společnost ochotná investovat do nezbytných úprav okruhu, mohlo by se podle něj dlouhodobě vydělávat na velkých cenách a pořádání závodů formule 1.

Navíc by Česko mohlo střídat pořádání závodů formule 1 s Maďarskem nebo Rakouskem, což by přineslo další přínosy pro celý region. Takže možná se brzy dočkáme formule 1 i v Brně!