Dánsko porazilo jednadvacítku pěti góly, postup se zdá být v nedohlednu.

Dánsko porazilo jednadvacítku pěti góly, postup se zdá být v nedohlednu.

„Lvíčata“ po první půli prohrávala po brance Williama Bövinga. Po změně stran domácí rozhodli o triumfu mezi 48. až 61. minutou, kdy skórovali třikrát. Postupně se trefili Mika Biereth, Oliver Sörensen z penalty a Thomas Kristensen.

V závěru stanovil konečný výsledek Mathias Kvistgaarden. Češi neskórovali proti Seveřanům ani podruhé v kvalifikaci, loni v říjnu s nimi doma navzdory dlouhému oslabení remizovali bez branek.

Na šampionát přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách.

Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na ME jistou. Kvalifikaci zakončí „Lvíčata“ v říjnu ve Walesu a doma s Litvou.

Češi v pátek po obratu zvítězili na hřišti beznadějně poslední Litvy 2:1 a nutně potřebovali bodovat i dnes. Po necelé půlhodině hry se ale branky dočkali Dánové. Hostující obrana po centru odvrátila míč na hranici vápna k Bövingovi, který střelou z voleje otevřel střelecký účet svého týmu.

Navýšení výsledku mohl přinést Gaaei, jenže z úhlu napálil z přímého kopu břevno. Na druhé straně se do největší šance „Lvíčat“ v utkání dostal kapitán Sejk, zamířil však pouze do gólmana Jörgensena.

Tři minuty po změně stran Dánsko opět udeřilo, když Biereth střelou z vápna i pomocí teče od Prebsla překonal Kinského.

Následně brankář Slavie fauloval ve vápně Kvistgaardena a nařízený pokutový kop proměnil Sörensen. Další zásah přidal zblízka Kristensen a v závěru se dočkal trefy i Kvistgaarden.

Utkání skupiny I kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let ve Vejle:

Dánsko – Česko 5:0 (1:0)

Branky: 28. Böving, 48. Biereth, 54. Sörensen z pen., 61. Kristensen, 87. Kvistgaarden. Rozhodčí: Dudic – Küngová, Müller (všichni Švýc.). ŽK: Kričfaluši, Koželuh, Kinský (všichni Česko). Diváci: 2595.

Dánsko: Jörgensen (79. Jungdal) – Gaaei, Kristensen, Provstgaard, Jelert (62. Andersen) – Böving (63. Fraulo), Chukwuani, Sörensen, Jensen (72. Bech) – Biereth (72. Osula), Kvistgaarden. Trenér: Höjer.

Česko: Kinský – Koželuh, Halinský, Prebsl, Suchomel – Kričfaluši (55. Alijagič), Vydra – Karabec (46. Slončík), Langhamer (55. Icha), Daněk (87. Spáčil) – Sejk (87. Vecheta). Trenér: Suchopárek.

18:30 Wales – Island.

Tabulka:

1. Dánsko 7 4 2 1 16:8 14
2. Wales 6 3 2 1 10:8 11
3. Island 5 3 0 2 8:8 9
4. Česko 6 2 2 2 8:10 8
5. Litva 6 0 0 6 5:13 0

Dánsko porazilo Česko 5:0 ve skupině I kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let ve Vejle. „Lvíčata“ prohrávala po brance Williama Bövinga a následně domácí rozhodli o triumfu mezi 48. a 61. minutou, kdy skórovali třikrát. Postup se tak pro Česko vzdaluje, a musí se soustředit na zápasy s Litvou a Walesu.

Na šampionát postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Dalších šest týmů z druhých pozic se utká v baráži o zbývající tři místa na turnaji. Slovensko má účast na ME již jistou jako pořadatel.

Češi v pátek porazili Litvu 2:1, ale dnes nedokázali bodovat proti Dánům. Hostující obrana nedokázala zastavit útoky soupeře, který se trefil celkem pětkrát. Branky padaly od hráčů jako Mika Biereth, Oliver Sörensen z penalty a Thomas Kristensen.

V tabulce skupiny I se Dánsko ujalo vedení s 14 body, následováno Walesem (11 bodů), Islandem (9 bodů), Českem (8 bodů) a Litvou (0 bodů). Český tým musí nyní zaměřit svou pozornost na zbývající kvalifikační zápasy a doufat, že se jim podaří postoupit na mistrovství Evropy.