Fotbalista tvrdí nevinu a tvrdí, že byl nucen k přiznání pod hrozbou.

Fotbalista tvrdí nevinu a tvrdí, že byl nucen k přiznání pod hrozbou.

V sázkařské a korupční aféře dostal s desítkami dalších hráčů a funkcionářů v úterý doživotní zákaz činnosti v Číně.

Son Čon-ho, který hrál od roku 2021 za Šantung, byl loni v květnu zatčen a obviněn z přijímání úplatků.

Ve vězení strávil přes deset měsíců do letošního března, kdy po propuštění z Číny odletěl.

„Nikdy jsem se na ovlivňování zápasů nepodílel. Jediný důkaz, který mají, je moje falešné přiznání učiněné pod nátlakem,“ prohlásil Son Čon-ho.

A vylíčil svou verzi, jak k přiznání došlo. „Vyhrožovali mi, že pokud se nepřiznám, zatknou i moji ženu a budou ji vyslýchat. Neměl jsem jinou možnost, než se přiznat k obviněním, kterým jsem ani nerozuměl, abych se mohl rychle vrátit k rodině,“ uvedl dvaatřicetiletý záložník, který po návratů domů podepsal smlouvu s FC Suwon.

Korupční a sázkařskou aféru vyšetřovaly čínské úřady zhruba dva roky. Policie podle svazu prověřovala 120 zápasů, 128 podezřelých a 41 fotbalových klubů.

Svaz potrestal doživotním zákazem činnosti 43 hráčů a funkcionářů. Jsou mezi nimi i bývalí čínští reprezentanti Ťin Ťing-tao, Kuo Tchien-jü a Ku Čchao.

V poslední době se Čína potýká se sázkovými a korupčními aférami, které postihují nejen hráče, ale i funkcionáře ve fotbalovém světě. Jedním z nejnovějších případů je příběh fotbalisty Son Čon-ho, který nedávno obdržel doživotní zákaz činnosti v Číně.

Son Čon-ho, který hrál za tým Šantung, byl loni v květnu zatčen a obviněn z přijímání úplatků. Po více než deseti měsících ve vězení byl propuštěn a následně odletěl z Číny. Tvrdí, že byl nucen k falešnému přiznání pod nátlakem a vyhrožováním.

Podle Son Čon-ho byl vydírán hrozbou zatčení jeho manželky a výslechem. Tvrdí, že nebyl se zapojen do ovlivňování zápasů a že byl nucen k přiznání, aniž by vlastně rozuměl obviněním.

Korupční a sázkovou aféru vyšetřovaly čínské úřady po dobu zhruba dvou let. Během vyšetřování bylo prověřeno 120 zápasů, 128 podezřelých a 41 fotbalových klubů. V důsledku toho bylo uděleno doživotní zákaz činnosti 43 hráčům a funkcionářům, mezi kterými jsou i bývalí čínští reprezentanti.

Celá aféra ukazuje na rozsáhlý problém s korupcí a sázkami ve fotbalovém prostředí v Číně. Je důležité, aby byly podniknuty kroky k prevenci podobných situací a k ochraně integrity sportu.