Macháč nedokázal porazit Alcaraze a Češi prohrávají 0:2

Macháč nedokázal porazit Alcaraze a Češi prohrávají 0:2

Macháč měl duel proti světové trojce a čtyřnásobnému grandslamovému vítězi Alcarazovi dobře rozehraný.

V prvním setu smazal manko brejku z úvodního gemu, až do konce sady se opíral o servis a v tie-breaku zvítězil 7:3.

Ve druhé sadě ale začal mít osmifinalista nedávného US Open potíže s pohybem, od stavu 1:1 přišel o pět her za sebou a Alcaraz srovnal.

Macháč ještě zahájil třetí sadu, ale noha ho limitovala. Poté, co v úvodní hře spadl při vybírání prohozu u sítě na zem, kapitán Navrátil ho stáhl z kurtu.

„Bylo vidět, že Tomáše začaly sužovat bolesti lýtka. Po zápase nám potvrdil, že to byly křeče, které mu z lýtka prostupovaly do celé nohy. Jejich vinou nebyl poté schopný udělat ani krok,“ řekl České televizi mluvčí týmu Karel Tejkal.

„Teď je na oficiální ošetřovně a v péči místních doktorů. Čekáme, jaké budou další zprávy, co s ním bude a jak to s ním vypadá,“ dodal.

Dvaadvacetiletý Lehečka ztratil duel s 62. hráčem světa Bautistou za hodinu a 50 minut. O čtrnáct let staršímu soupeři podlehl i potřetí. Sice ho přehrál na vítězné míče 29:12, doplatil ale na 27 nevynucených chyb. Nepomohlo mu ani deset es.

Rodák z Mladé Boleslavi neudržel v prvním setu vedení 2:0. V tie-breaku ztratil prvních šest míčků a prohrál 1:7.

Ve druhé sadě Lehečka zaostával už 2:5. Přestože odvrátil v osmé hře mečbol a snížil, za stavu 4:5 si Bautista při vlastním podání vypracoval další dvě šance zápas ukončit. Druhou využil.

„Věděl jsem, že on je jedním ze Španělů, kterým tento povrch nesmírně sedí. Má rád, když míček moc nevyskočí. Dostával mě do pozice, že jsem nemohl moc útočit z vysokých míčů, na což jsem zvyklý. Znamenalo to, že jsem dělal moc chyb. Nemám se na co vymlouvat, dnes jsem byl horší,“ uznal Lehečka v České televizi.

Vedle Česka a Španělska usilují ve skupině B o jedno ze dvou postupových míst také Australané a Francouzi. Úterní vzájemný duel vyhrála Austrálie 2:1.

Tenisový Davisův pohár – skupina B ve Valencii:

Španělsko – Česko 2:0

Bautista – Lehečka 7:6 (7:1), 6:4, Alcaraz – Macháč 6:7 (3:7), 6:1, skreč.

Český tenista Tomáš Macháč nedokázal dokončit svůj zápas proti světové trojce a šestnásobnému grandslamovému vítězi Carlosi Alcarazovi ve skupině B Davis Cupu ve Valencii. Macháč měl dobře rozehraný zápas, když v prvním setu smazal manko brejku a vyhrál tie-break. Ve druhé sadě však začal mít potíže s pohybem a nakonec musel zápas vzdát kvůli bolestem v noze.

Kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil rozhodl stáhnout Macháče z kurtu poté, co ten spadl při vybírání prohozu u sítě a začal mít problémy s lýtkem. Po zápase bylo potvrzeno, že se jednalo o křeče, které mu prostupovaly do celé nohy. Macháč nyní čeká na oficiální ošetření a další zprávy od lékařů.

Dalším českým tenistou, který neuspěl ve svém zápase, byl Zdeněk Kolář, který prohrál s Robertem Bautistou. Kolář nedokázal udržet vedení v prvním setu a nakonec prohrál v tie-breaku. Ve druhé sadě se dostal do ztrátové situace a i přes snahu o obrat nakonec prohrál zápas.

Český tým tak prohrál svůj zápas proti Španělsku 0:2 a nyní musí bojovat o postupové místo ve skupině B Davis Cupu. Vedle Česka a Španělska se o postup do další fáze turnaje utkávají také týmy Austrálie a Francie. Austrálie již porazila Francii ve vzájemném zápase 2:1.

Celkově se tedy český tým potýká s porážkou ve skupině B Davis Cupu, ale stále má šanci na postup do další fáze turnaje. Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine a jak se český tým dokáže zlepšit ve zbývajících zápasech.