Pořadatelé olympiády z USA lákají soutěžící k přesunu soutěží k nim, pokud nemají k dispozici ledovou dráhu.

Pořadatelé olympiády z USA lákají soutěžící k přesunu soutěží k nim, pokud nemají k dispozici ledovou dráhu.

Serveru insidethegames to řekl Darcy Rowe Norfolk, mluvčí organizace ORDA, která dráhu v Lake Placid provozuje.

Očekává další jednání, protože Mezinárodní olympijský výbor (MOV) chce znát plán B italských pořadatelů začátkem října. Italové preferují domácí variantu s rekonstrukcí koryta v Cortině d’Ampezzo, ale není jisté, zda ji stihnou připravit včas.

MOV v zájmu udržitelnosti prosazuje pro závody na bobech, saních a skeletonu využití dráhy v zahraničí. Ve hře je švýcarský Svatý Mořic nebo rakouské středisko Igls u Innsbrucku.

A do hry se dostalo i Lake Placid, jehož představitelé plánují další diskuze s organizačním výborem ZOH 2026. Pokud by se závodilo v tomto středisku, olympijské medaile by se předávaly v New Yorku.

Italský prezident Mezinárodní bobové a skeletonové federace (IBSF) Ivo Ferriani v červnu ujistil, že Italové stihnou dráhu v Cortině opravit včas. Jde o historické koryto Eugena Montiho, které hostilo olympijské soutěže v roce 1956. Už 16 let se na něm ale nezávodí.

V únoru Italové zadali zakázku na rekonstrukci stavební firmě Pizzarotti. Dokončení bylo tehdy plánované na listopad, což je pro výstavbu moderní dráhy nevídaně krátký termín. V roce 2025 je přitom nezbytné uspořádat na olympijském sportovišti testovací závody.

To Lake Placid je připravené. V březnu příštího roku bude hostit mistrovství světa v jízdě na bobech a skeletonu. Pro sáňkaře by mohl být testovacím závodem neoficiální Světový pohár v prosinci 2025.

Lake Placid, malé město ve státě New York, se může stát novým domovem pro zimní olympijské soutěže v bobech, saních a skeletonu. Tato možnost se otevřela poté, co italští pořadatelé Zimních olympijských her 2026 v Cortině d’Ampezzo čelí problémům s opravou svého historického bobového koryta.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyjádřil zájem o alternativní plán v případě, že Italové nestihnou dokončit rekonstrukci koryta včas. Lake Placid, který hostil Zimní olympijské hry v roce 1980, se tak dostal do hry jako možná náhrada.

Darcy Rowe Norfolk z organizace ORDA, která provozuje dráhu v Lake Placid, potvrdil zájem o pořádání olympijských soutěží ve městě. MOV preferuje využití existujících zařízení v zahraničí kvůli udržitelnosti a minimalizaci nákladů.

Italský prezident Mezinárodní bobové a skeletonové federace (IBSF) Ivo Ferriani ujišťuje, že Italové stihnou opravit koryto v Cortině d’Ampezzo včas. Pokud by se však plán nezdařil, Lake Placid je připraven přijmout olympijské soutěže a dokonce by se zde mohly předávat olympijské medaile.

Lake Placid má bohatou historii v pořádání zimních sportů a je schopný hostit velké mezinárodní události. Město plánuje hostit mistrovství světa v jízdě na bobech a skeletonu v březnu roku 2023 a mohl by se stát testovacím místem pro olympijské soutěže v roce 2026.

Zatím není jasné, jakým směrem se situace vyvine, ale Lake Placid je připraven přivítat světové sportovce a diváky na svých legendárních tratích. Budeme sledovat, jak se tato zajímavá situace bude dále vyvíjet.