Verstappen potrestán veřejnými pracemi a Hamilton hovořil o rasismu v neobvyklé situaci v F1.

Verstappen potrestán veřejnými pracemi a Hamilton hovořil o rasismu v neobvyklé situaci v F1.

Úřadující trojnásobný světový šampion a aktuální lídr průběžného pořadí Verstappen použil nevhodné slovo na F, když popisoval výkon svého vozu v kvalifikaci na předchozí Grand Prix Ázerbájdžánu. Komisaři dnes v prohlášení uvedli, že se Verstappen za nadávku omluvil a omlouval ji tím, že angličtina není jeho mateřský jazyk.

„Komisaři sice uznali, že je to pravda, na druhou stranu je však důležité, aby se lidé vystupující jako vzory naučili ovládat, když mluví na veřejnosti, zvlášť když nejsou pod zvláštním tlakem,“ odůvodnili komisaři verdikt.

Verstappen byl potrestán den poté, co prezident FIA Muhamad Sulajím kritizoval piloty formule 1 za to, že mluví sprostě do vysílaček, a jejich nadávky pak slyší diváci v televizním vysílání. 

Verstappen na to právě na inkriminované tiskové konferenci reagoval, že vedení F1 tedy nemusí rádiovou konverzaci vysílat. Bývalého šampiona Lewise Hamiltona zase naštval Sulajímův výrok, že piloti F1 nejsou rappeři, aby museli klít, a označil ho za rasisticky zabarvený.

V poslední době se ve světě formule 1 objevily kontroverzní momenty, které vyvolaly diskuzi o chování jezdců a komunikaci v této motoristické disciplíně. Jedním z hlavních aktérů nedávných událostí je trojnásobný mistr světa a současný lídr průběžného šampionátu Max Verstappen.

Během kvalifikace na Grand Prix Ázerbájdžánu použil Verstappen nevhodné slovo, které vyvolalo kontroverzi a následné odsouzení ze strany komisařů. Verstappen se za své chování omluvil a zdůraznil, že angličtina není jeho mateřský jazyk. Komisaři zdůraznili důležitost toho, aby sportovci působící jako vzory uměli ovládat své chování a komunikaci veřejně, zejména v situacích pod zvýšeným tlakem.

Trest pro Verstappena přišel krátce poté, co prezident FIA kritizoval jezdce formule 1 za vulgární projevy v rozhlasových komunikacích, které mohou být slyšet diváky prostřednictvím televizního vysílání. Verstappen na tuto kritiku reagoval tvrzením, že vedení F1 není povinno vysílat rozhovory jezdců.

Další kontroverzi vyvolal výrok prezidenta FIA o jezdcích formule 1, které označil za rasisticky zabarvený. Tento výrok kritizoval bývalý šampion Lewis Hamilton, který se postavil proti takovému hodnocení jezdců.

Celá situace ukazuje důležitost respektu, slušného chování a vhodné komunikace ve sportu a ve veřejném prostoru obecně. Je důležité, aby sportovci působili jako pozitivní vzory a uměli reprezentovat svou disciplínu s respektem a profesionalitou.