Šarapovová se vyjádřila k mučení s cílem a hvězdy truchlí po tvrdém kouči.

Šarapovová se vyjádřila k mučení s cílem a hvězdy truchlí po tvrdém kouči.

Čtyři zmíněné bývalé světové jedničky, a nejen ony, v uplynulém týdnu smutnily nad ztrátou jedné z nejvýraznějších trenérských osobností tenisových dějin.

„Byl to pravý charakter. Nikdy nebude zapomenut, to je jisté,“ uvedla Davenportová. Před lety označila Lansdorpa za svého druhého otce.

Podle její krajanky Austinové byl nejlepším učitelem úderů od základní čáry v celé historii tenisu.

Pete Sampras s takovým hodnocením nemohl nesouhlasit. „Položil základy mojí hry. Naučil mě, jak správně trefit míč. Můj forhend v pohybu je Robertovo dílo,“ prozradil vítěz dvanácti grandslamů ve dvouhře.

Všichni šampioni, kteří s ním pracovali, se shodli ještě na jedné věci: svými drsnými svéráznými metodami jim nijak neuškodil. „Udělal vás silnějším, tvrdším. Mentálně odolnějším. Donutil vás nevzdávat se a bojovat neustále tvrději a tvrději,“ prohlásila Austinová.

Trenérův styl popsala jako „metodické šílenství“ a vyprávěla, jak při tréninku nad koučem vedla 15:7 na body, když on zničehonic prohlásil: „Ne Tracy, je to 15:7 pro mě.“ A tak sklopila hlavu a bojovala dál.

V roce 1979 se stala v šestnácti letech nejmladší vítězkou v historii US Open, proslavila tím i svého kouče. O dva roky později v New Yorku slavila znovu, mezitím dobyla post světové jedničky. Lansdorpovi děkovala při každé příležitosti.

Pojmem se stal dril nazývaný „dvacítka“, při kterém musel tenista zahrát dvacet úderů přesně na určené místo na kurtu. Pokud minul, musel začít od nuly, i kdyby jich předtím devatenáct umístil přesně.

Neúprosná disciplína a neustálé opakování, to byl Lansdorpův recept.

„Bylo to mučení, ale mělo smysl,“ napsala ve své biografii Maria Šarapovová. „Všechno se dělalo ve prospěch jeho filosofie, každý dril měl svůj důvod a hráče někam posouval,“ vysvětlila ruská vítězka pěti grandslamových turnajů.

„Tlačil na vás velmi tvrdě. Mohli jste z toho zvracet vedle kurtu, ale zlepšili jste se, o tom není pochyb,“ popisoval vítěz Australian Open 1980 Brian Teacher.

I poté, co skončil s trénováním, zůstal aktivní. Když ho v roce 2013 uvedli do Síně slávy, kritizoval americkou asociaci za nařízení, podle kterého museli mladí tenisté hrát na menších kurtech a s lehčími míčky.

„Lidé si myslí, že jsem drsný a tvrdý chlap. A je to tak. Ale jsem férový. K vytvoření skvělého hráče je v první řadě nutná disciplína. Na talent zapomeňte. Když nemáte disciplínu, ničeho nedosáhnete. Všechny mé metody jsou na tom založené,“ vysvětloval Lansdorp.

Narodil se v Indonésii, žil v Nizozemsku a v 60. letech emigroval do USA. Přestože byl v mládí nadějným hráčem, kariéru profesionálního tenisty neudělal. A tak se stal trenérem a na vrchol dovedl jiné.

Robert Lansdorp – tenisový kouč, který změnil životy špičkových hráčů

Robert Lansdorp, jméno, které zná každý tenisový fanoušek. Tento legendární kouč se stal ikonou ve světě tenisu díky svým tvrdým a nekompromisním metodám tréninku. Lansdorp trénoval některé z největších tenisových hvězd, jako byli Tracy Austin, Lindsay Davenport, Maria Sharapova nebo Pete Sampras. Jeho vliv na jejich kariéry a životy byl nepopiratelný.

Lansdorp byl známý svou tvrdou disciplínou a nekompromisním přístupem k tréninku. Jeho metody byly náročné a často hráče doslova „mučily“, jak popisuje Maria Sharapova ve své biografii. Nicméně, všichni hráči, kteří s ním pracovali, se shodli na tom, že díky jeho metodám se stali silnějšími a odolnějšími jak fyzicky, tak mentálně.

Jeho nekompromisní přístup k tréninku se projevoval například ve „dvacítce“, kdy hráč musel zahrát dvacet úderů přesně na určené místo na kurtu. Pokud hráč minul, musel začít od začátku, bez ohledu na to, kolikrát předtím úspěšně zahrál.

Lansdorpova filozofie byla založena na disciplíně a neustálém zdokonalování. Tvrdil, že talent sám o sobě nestačí a že bez disciplíny není možné dosáhnout vrcholu. Jeho tvrdé metody možná nebyly pro každého, ale pro ty hráče, kteří byli ochotní podrobit se jeho vedení, se otevřely dveře k úspěchu.

I poté, co ukončil aktivní tréninkovou činnost, Lansdorp zůstal aktivní a kritizoval moderní trendy v tenisu, jako například používání menších kurtů a lehčích míčků pro mladé hráče. Podle něj je disciplína klíčem k úspěchu a jeho metody tréninku jsou postaveny právě na této zásadě.

Robert Lansdorp se narodil v Indonésii, žil v Nizozemsku a emigroval do USA v 60. letech. I přes to, že sám nedosáhl v profesionálním tenise vrcholu, dokázal dovést jiné hráče na špičku. Jeho odkaz ve světě tenisu zůstane nezmazatelný a jeho tvrdé metody tréninku budou inspirací pro další generace tenistů.

Zdroj obrázku: http://czsport.news/wp-content/uploads/2024/09/sarapovova-se-vyjadrila-k-muceni-s-cilem-a-hvezdy-truchli-po-tvrdem-kouci.jpg