Možný zvrat v dopingové kauze může mít velký dopad na svět tenisu, Sinnerovi hrozí přísný trest

Možný zvrat v dopingové kauze může mít velký dopad na svět tenisu, Sinnerovi hrozí přísný trest

Sinner měl v březnu během turnaje Masters v Indian Wells pozitivní test na anabolický steroid klostebol. Třiadvacetiletý Ital to vysvětlil tím, že zakázanou látku si ve spreji aplikoval na malou ránu na ruce jeho fyzioterapeut a při masážích ji přenesl do jeho těla.

Na rozdíl od jiných případů neměl Sinner ani předběžně zastavenou činnost a případ vyšel najevo až na konci srpna. Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) mu pouze odebrala body a prémie, které v Indian Wells získal.

Sinnerova situace však není jednoduchá a může mít vážné následky. Podle pravidel antidopingové agentury WADA totiž sportovec nese plnou odpovědnost za všechny látky, které se nacházejí v jeho těle, ať už jsou tam jakkoliv dostaly. To znamená, že i když byla klostebol aplikována fyzioterapeutem, Sinner je stále považován za viníka porušení pravidel.

Podle pravidel WADA může být za užití anabolických steroidů udělen trest až na čtyři roky. V případě Sinnera by to znamenalo ztrátu nejenom možnosti soutěžit, ale i reputace a finančních prostředků.

Na druhou stranu se však může stát, že Sinnerovi bude udělen mírnější trest, pokud dokáže prokázat, že se jednalo o neúmyslné pochybení a že nechtěl porušit pravidla. To však záleží na rozhodnutí ITIA a dalších příslušných orgánů.

Zvrat v dopingové kauze může otřást tenisovým světem a ukázat, jak důležité je dodržování pravidel a etických standardů ve sportu. Sinnerova situace je jasným příkladem toho, jak rychle se může sportovní kariéra zhroutit kvůli jednomu neuváženému rozhodnutí.

Doufejme, že se celá situace vyřeší spravedlivě a že Sinner bude moci co nejdříve vrátit se zpět na tenisové kurty a ukázat svůj talent bez jakýchkoliv kontroverzí.