Česká mistryně světa zemřela rok po vážném úrazu páteře, který šokoval USA v jejích šestnácti letech.

Česká mistryně světa zemřela rok po vážném úrazu páteře, který šokoval USA v jejích šestnácti letech.

Černá je dosud poslední československou a českou světovou šampionkou ve sportovní gymnastice.

Zlatou medaili vybojovala jako šestnáctiletá v americkém Fort Worthu a byl to první titul od éry legendární Věry Čáslavské, jež se naposledy stala mistryní světa v roce 1966.

Od triumfu Černé v USA získala na MS medaile jen Hana Říčná – stříbro na kladině v roce 1983 a bronz na bradlech o dva roky později.

Majitelka 63 medailí z významných akcí musela kariéru ukončit už rok po životním úspěchu, poté co si v přípravě na moskevskou olympiádu poranila při doskoku páteř.

V roce 2003 podstoupila operaci kvůli nádoru na mozku a ochrnula na levou polovinu těla. V minulých dnech ji postihla mozková mrtvice, na jejíž následky v pondělí zemřela.

Poslední rozloučení se uskuteční 11. října v brněnském krematoriu.

Česká sportovní gymnastka, Věra Černá, zanechala nezapomenutelnou stopu ve světě gymnastiky. Její kariéra byla plná úspěchů, ale bohužel také plná bolesti a zranění. Věra Černá se stala poslední československou a českou mistryní světa ve sportovní gymnastice, když v roce 1981 získala zlatou medaili v americkém Fort Worthu.

Tento úspěch byl historický, jelikož od doby legendární Věry Čáslavské, která naposledy zvítězila na MS v roce 1966, se žádné české gymnastce nepodařilo získat titul mistryně světa. Po triumfu ve Spojených státech se Věra Černá účastnila dalších mistrovství světa, kde získala další medaile, ale její kariéru přerušilo vážné zranění.

Při přípravě na moskevskou olympiádu si Věra poranila páteř při doskoku a musela ukončit svou sportovní kariéru. Později podstoupila operaci kvůli nádoru na mozku a bohužel ochrnula na levou polovinu těla. Nedávno ji postihla mozková mrtvice, na kterou nakonec zemřela.

Věra Černá bude nejen ve sportovním světě, ale i v srdcích fanoušků gymnastiky navždy žít. Její poslední rozloučení se uskuteční 11. října v brněnském krematoriu, kde se jistě sejdou ti, kteří si budou připomínat její úžasnou kariéru a nezapomenutelné momenty, které nám přinesla.