Výherci Velké pardubické získají o 450 000 Kč nižší odměnu než v případě individuálního vítězství.

Výherci Velké pardubické získají o 450 000 Kč nižší odměnu než v případě individuálního vítězství.

Velká pardubická měla poprvé v historii dva vítěze – Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem. Ve srovnání se samostatným vítězstvím prodělají.

„V případě současného doběhu se sčítá dotace pro prvního a druhého v pořadí a rozdělí se na půl. Dotace se nenavyšuje,“ uvedla Nohavová.

Pokud by oba vítězové brali plnou prémii dva miliony korun, znamenalo by to zvýšení pětimilionové dotace o 900 000 korun.

Dostihová komise při dlouhém rozhodování o vítězi Velké pardubické neměla k dispozici cílovou fotografii, protože technika selhala.

„U cílové kamery, kterou najímáme externě, došlo k technickým problémům, což se stalo poprvé a bohužel v ten nejméně vhodný okamžik,“ řekla mluvčí.

Komise měla k dispozici kamerové záběry z jiných zdrojů, na jejichž základě nakonec rozhodla o současném doběhu koní.

„My jako pořadatel toto rozhodnutí dostihové komise respektujeme,“ dodala mluvčí.

Žokej Myška v sedle Sexy Lorda oslavil při 22. startu ve Velké pardubické první triumf.

Favorizovaný Godfrey se drtivým finišem dotáhl na dělené první místo a v jeho sedle se mohl Faltejsek radovat ze sedmého vítězství. Už jen jedno ho dělí od rekordu legendárního Josefa Váni.

Velká pardubická, jedno z nejznámějších a nejtěžších dostihových závodů v České republice, letos poprvé v historii měla dva vítěze. Sexy Lord s jezdcem Jaroslavem Myškou a Godfrey s Janem Faltejskem se dělí o první místo. Tato situace přináší zajímavý fakt – vítězové obdrží o 450 000 Kč méně, než kdyby vyhráli sami.

Důvodem je pravidlo, že v případě sdíleného vítězství se dotace pro prvního a druhého jezdce sčítá a následně se rozdělí na polovinu. Tím pádem se celková dotace nezvyšuje. Pokud by oba jezdci brali plnou cenu v hodnotě dvou milionů korun, znamenalo by to zvýšení pětimilionové dotace o 900 000 korun.

Dostihová komise měla při rozhodování o vítězi Velké pardubické problémy s technikou, konkrétně s cílovou kamerou. Tato technická závada se stala poprvé a bohužel právě v klíčovém okamžiku. Komise nakonec musela rozhodnout na základě kamerových záběrů z jiných zdrojů.

I přes technické problémy se dostihová komise rozhodla uznat současný dohře koní a jako pořadatelé respektují toto rozhodnutí. V sedle Sexy Lorda oslavil vítězství Jockey Josef Myška, který dosáhl svého prvního triumfu ve Velké pardubické. Favorizovaný Godfrey se drtivým finišem dostal na dělené první místo a Jan Faltejský se mohl radovat ze svého sedmého vítězství. Pouze jedno vítězství ho dělí od rekordu legendárního Josefa Váni.