David Pastrňák vyniká mezi hráči NHL. Boston Bruins vedou ligu a v play off se mohou prezentovat jako velmi silný tým.

David Pastrňák vyniká mezi hráči NHL. Boston Bruins vedou ligu a v play off se mohou prezentovat jako velmi silný tým.

V Ottawě, kde strávil minulou sezonu, chyběl útočníkovi Marku Kastelicovi jediný centimetr k tomu, aby se v rámci mužstva dělil o pozici nejvyššího hráče do pole.

Když ale po červnové výměně dorazil do přípravného kempu Bostonu, výjimečný už si nepřipadal. „Zaujalo mě, jak jsou všichni kolem mě velcí a těžcí. Sám do této kategorie spadám, ale tady se cítím docela průměrně,“ líčil.

V hlavním týmu je teď se svými 192 centimetry až osmým nejvyšším hokejistou.

23členná soupiska Bruins měří v průměru téměř 190 centimetrů a váží přes 95 kilogramů. V obou kategoriích to v tuto chvíli podle statistického webu Elite Prospects stačí na ligové prvenství.

Zatímco Pavel Zacha výškový průměr o tři centimetry přesahuje, druhý, slavnější Čech v mužstvu David Pastrňák si s trochou nadsázky musí připadat jako mezi obry. Se 182 centimetry převyšuje jen mladou naději Matthewa Poitrase a kapitána Brada Marchanda.

Přitom třeba v Coloradu, kde je průměr necelých 185 centimetrů a medián ještě o dva níž, by si mohl připadat celkem normálně.

Bruins už v minulé sezoně patřili k vyšším a těžším týmům. Ještě víc na objemu získali v důsledku snahy přitvrdit, díky posilám, jako je Kastelic.

Nebo Nikita Zadorov, 197centimetrový a 113 kilo vážící zadák, jenž v Massachusetts podepsal pětiletou smlouvu s ročním platem v průměru pět milionů dolarů.

Ve 29 letech už má za sebou štace v Buffalu, Coloradu, Chicagu, Calgary a ve Vancouveru. Proti Bostonu hrál dohromady 17krát a vedle zápisu 1+3 si připsal čtyři kladné body v hodnocení +/-.

„Nesnáším ho!“ komentoval nedávno ruskou posilu Marchand. „Je úžasný, naprosté zvíře. Má ofenzivní schopnosti, je velký, zlý, s ničím se nemaže.“

I díky Zadorovovi je teď sedmičlenná bostonská obrana na hrozivých průměrech 192 centimetrů a 98 kilogramů.

„Jsou velcí a také mají nějakou fyzickou sílu, což je podle mě dobré znamení pro play off,“ prohlásil před časem prezident Bruins Cam Neely. „Samozřejmě se tam nejdřív musíte dostat, ale myslím, že skladbou týmu jsme pro play off zase o trochu silnější.“

S tím souhlasí Nick Goss ze stanice NBC Sports. „Jestliže Bruins dokážou větší tvrdost zkombinovat s konzistentní produktivitou, budou ve vyřazovacích bojích velmi impozantním týmem s opravdovou šanci dostat se do finále Stanley Cupu,“ napsal.

Na to Boston čeká od roku 2019, kdy v sedmizápasové bitvě podlehl St. Louis.

V předposledním play off vypadl navzdory rekordní základní části už v prvním kole, naposledy dohrál ve druhém. V obou případech nestačil na Floridu, mimořádně důrazný mančaft s dostatkem talentu. I kvůli ní přitvrzoval.

V rozjeté sezoně na ní ale zatím dál ztroskotává – venku prohrál 4:6, doma 3:4.

Boston Bruins jsou týmem NHL, který se může pyšnit nejvyšší průměrnou výškou a hmotností hráčů. S průměrnou výškou téměř 190 centimetrů a průměrnou hmotností přes 95 kilogramů mají Bruins v této sezóně ligový primát. Jedním z hráčů, kteří vynikají v této týmové statistice, je David Pastrňák.

Pastrňák, s výškou 182 centimetrů, se mezi svými spoluhráči může cítit jako mezi obry. V týmu Bruins je osmým nejvyšším hráčem a patří mezi ty, kteří přesahují průměr týmu. Své dojmy z příchodu do týmu popisuje jako zaujímavé a fascinující, když se cítí průměrně ve srovnání s ostatními hráči.

Boston Bruins se snaží posilovat svůj tým a zvýšit svou fyzickou sílu. Jedním z nových hráčů je Nikita Zadorov, 197centimetrový obránce s váhou přes 113 kilogramů. Díky takovým posilám má bostonská obrana průměrnou výšku 192 centimetrů a váhu 98 kilogramů.

Prezident Bruins Cam Neely a analytik Nick Goss se shodují na tom, že tato fyzická síla a tvrdost mohou být pro tým klíčové v nadcházejícím play off. Pokud dokáže tým Bruins kombinovat tvrdost s produktivitou, mohou se stát velmi silným týmem s reálnou šancí na postup do finále Stanley Cupu.

Boston Bruins se od roku 2019 snaží vrátit do finále Stanley Cupu a ukázat svou sílu v play off. I přes rekordní základní část se jim to dosud nepodařilo a vypadli buď v prvním nebo druhém kole play off. Sezóna je v plném proudu a fanoušci doufají, že tentokrát se týmu Bruins podaří dosáhnout svých cílů a ukázat svou impozantní sílu na ledě.