Nová obvinění v kauze Kaderky a spol., škoda dosahuje 52 milionů podle policie

Nová obvinění v kauze Kaderky a spol., škoda dosahuje 52 milionů podle policie

„Je to nová informace, která nás po prvních týdnech ve vedení ČTS nijak nepřekvapila s ohledem na to, v jakém stavu jsme v červnu svaz převzali,“ citoval iSport.cz předsedu tenisového svazu Jakuba Kotrbu, který byl do funkce zvolen v létě na mimořádné valné hromadě. Kaderka den před ní rezignoval.

Vedle Kaderky, který stál v čele svazu 26 let, jsou obviněni bývalý člen dozorčí rady svazu Vojtěch Flégl, někdejší šéfka finančního oddělení Hana Baierová, bývalý tajemník svazu Jakub Fastr a tenisový trenér Daniel Vacek, který trénuje reprezentanta Tomáše Macháče. Celkem bylo v letech 2017 až 2023 do podvodů podle policie zapojeno šest lidí a osm firem. Jména nově obviněných nebyla zveřejněna.

„Nově obviněnou právnickou osobou není Český tenisový svaz, fyzickou pak není nikdo ze stávajících zaměstnanců a spolupracovníků svazu,“ uvedl Kotrba. „ČTS se v souladu s předchozími prohlášeními připojuje do trestního řízení jako poškozený s cílem vymáhání způsobené škody po jejím finálním vyčíslení,“ doplnil.

Kromě jedné obviněné fyzické osoby hrozí všem nově až desetiletý trest vězení za dotační podvod a způsobení škody velkého rozsahu. Novinkou v případu je, že k trestné činnosti mělo docházet ještě před vznikem Národní sportovní agentury, která byla založena v roce 2019. Předtím svaz podle policie manipuloval s financemi od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz částky ze státní dotace Fléglovu spolku Orel jednota Praha – Balkán. Část peněz určená na pořádání turnajů údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

Kaderka a Flégl byli po vypuknutí případu tři měsíce ve vazbě a později na své funkce rezignovali. Oba jsou vyšetřováni na svobodě, trestnou činnost popírají.

V kauze Kaderky a spol. se objevila nová obvinění, a podle policie způsobila škodu ve výši 52 milionů korun. Tato informace přišla po několika týdnech od doby, kdy byl Jakub Kotrba zvolen do čela tenisového svazu. Kotrba, který nahradil dlouholetého předsedu Kaderku, uvedl, že nová obvinění nebyla pro něj překvapením, vzhledem k situaci, ve které svaz byl předáván.

Kromě Kaderky byli obviněni bývalý člen dozorčí rady Vojtěch Flégl, bývalá šéfka finančního oddělení Hana Baierová, bývalý tajemník svazu Jakub Fastr a tenisový trenér Daniel Vacek. Podle policie bylo do podvodů zapojeno celkem šest lidí a osm firem v období let 2017 až 2023. Nová obvinění zatím nebyla zveřejněna.

Český tenisový svaz se připojil do trestního řízení jako poškozený s cílem vymáhání škody po finálním vyřešení případu. Kromě jedné fyzické osoby hrozí všem nově obviněným až desetiletý trest vězení za podvod a způsobení škody velkého rozsahu. Zajímavostí v tomto případu je, že trestná činnost probíhala ještě před vznikem Národní sportovní agentury v roce 2019.

Podle informací zveřejněných Radiožurnálem, tenisový svaz vyplácel částky ze státní dotace Fléglovu spolku Orel jednota Praha – Balkán. Část peněz určená na pořádání turnajů skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho blízkých. Flégl a Kaderka byli po odhalení případu tři měsíce ve vazbě a později rezignovali na své funkce. Oba popírají jakoukoli trestnou činnost.