Jak „kouzelné houby“ zachránily život bitkařům z NHL v jejich posledním pokusu

Jak „kouzelné houby“ zachránily život bitkařům z NHL v jejich posledním pokusu

Bývalý hokejista Daniel Carcillo se po ukončení kariéry potýkal se zdravotními problémy způsobenými opakovanými otřesy mozku. Po léčbě, která ho stála půl milionu dolarů a nepřinesla očekávané výsledky, se rozhodl vyzkoušet alternativní terapii s využitím psilocybinu.

Psilocybin je psychoaktivní látka obsažená v různých druzích hub, například v lysohlávkách. Carcillo si vzal velkou dávku psilocybinu a po proceduře pocítil zlepšení. Měl více energie, jeho mysl nebyla zamlžená a cítil silnější spojení se svou rodinou. Jeho příznaky se za tři měsíce buď zmírnily, nebo úplně zmizely.

Po této zkušenosti Carcillo založil firmu, která se zaměřuje na pomoc lidem s traumatickým poraněním mozku pomocí léků obsahujících psilocybin. Nechce se ale zaměřovat pouze na bývalé nebo současné hokejisty, kteří trpí otřesy mozku. Chce pomoci i válečným veteránům a obětem domácího násilí.

Psilocybin je ve většině světa nelegální, v některých místech je ale dekriminalizován a používá se k léčbě duševních poruch. Studie naznačují, že psilocybin může mít příznivé účinky v boji s depresí a posttraumatickou stresovou poruchou. Nicméně tato kontroverzní látka může také způsobovat dezorientaci, paranoiu a dlouhodobé psychické poruchy.

Carcillo doufá, že jeho firma a využití psilocybinu pomohou lidem s traumatickým poraněním mozku najít úlevu a zlepšit jejich kvalitu života.