Práce na stavbě a trénink s Adamczykovou: Hluchý snowboardcrossař touží po účasti na dalších hrách

Práce na stavbě a trénink s Adamczykovou: Hluchý snowboardcrossař touží po účasti na dalších hrách

Sportování je pro mě velmi důležité od dětství. Začal jsem s Sokolem, poté jsem se věnoval tenisu a mnoha dalším sportům, abych si je vyzkoušel co nejvíce. Kromě toho jsem se začal věnovat také atletice, zejména vrhačským disciplínám. Díky letům tréninku jsem se dokonce dostal na letní Deaflympiádu. Avšak zdravotní problémy mě donutily udělat si pauzu a začít se zajímat o jiné sporty.

Co mě lákalo na snowboardcrossu? Jsem člověk, který se rád vyzkouší ve všech sportech, které ho zaujmou. A snowboardcross byl jedním z nich. Moje hluchota s tím nesouvisí, přitahovala mě především sportovní adrenalinová zábava. Vyzkoušel jsem si to poprvé v Rejdicích a od té doby jezdím pod vedením trenéra a kamaráda Marka Jelínka, který je současným koučem Evy Adamczykové.

Když se vrátíme k atletice, trénoval jste s oštěpařem Jakubem Vadlejchem a koulařem Tomášem Staněkem. Jak jste se vedle nich cítil? S Jakubem jsme se znali ze závodní stránky a i když byl lepší, měl jsem ho rád jako soupeře. S Tomášem jsme trénovali spolu několik let a byl mladší než já. Mít parťáka v týmu je důležité, motivuje nás být lepší. Navíc je Tomáš skvělý chlap a neustále se usmívá. Nicméně jsem s atletikou skončil v roce 2009 po Deaflympiádě v Tchaj-peji z důvodu zdravotních problémů, a to mě přivedlo k jinému sportu.

Jak moc je pro snowboardcrossa důležité slyšet během závodů? Upřímně, já jsem hluchý jako poleno. Mám však sluchátko, které mi umožňuje slyšet. Když jezdím, vnímám pouze zvuk mé jízdy a okolí si ani nestíhám všímat. Nevím, jak je to pro slyšící, ale určitě vnímají i zvuky jízdy soupeřů a dokážou například odhadnout jejich vzdálenost. Na druhou stranu musíte být při jízdě především soustředěn na sebe, ostatní věci vás ruší.

Můžete závodit i s naslouchadlem? Na běžných trénincích a závodech pro slyšící používám sluchátko, ale na mých světových závodech pro neslyšící je jeho použití zakázáno. Abychom se stali reprezentanty pro neslyšící, musíme splnit mezinárodní pravidla. Několikrát mi i můj trenér Marek připomněl, abych trénoval bez sluchátka. Ovlivňuje to mou koordinaci. Podle trenéra je moje jízda s sluchátkem odlišná od té bez něj. Překvapivě jezdím bez sluchátka lépe.

Jak jste přišel o sluch a máte nějaké