Varování legendy: Neetická svatba Kvitové a ochrana hráček v dospělém vztahu

Varování legendy: Neetická svatba Kvitové a ochrana hráček v dospělém vztahu

Když si třicetiletá česká tenistka Petra Kvitová vzala v červenci svého trenéra Jiřího Vaněka na statku Oblík, dostala gratulace od současných i bývalých tenistek. Avšak jednu bývalou legendu deblové scény, Američanku Pam Shriverovou, to trochu znepokojilo ve vztahu hráček s kouči.

Samotná Shriverová má za sebou špatnou zkušenost. Když jí bylo 17 let, zamilovala se do svého tehdy padesátiletého kouče Dona Candyho. „Pamatuje se, jak jsem mu řekla, že jsem se do něj zamilovala. Věci by se mohly ubírat jiným směrem, kdyby byl uvědomělý a tušil, jaké komplikace to přinese. Ale nechtěl se mě vzdát, byla jsem talent,“ napsala před rokem ve svém sloupku pro australský deník The Age.

Candy s ní pak dlouho udržoval poměr, i když byl ženatý. A to prý Shriverovou ovlivnilo takovým způsobem, že se nyní snaží prosadit, aby organizace WTA nastavila pravidla, podle kterých by byl vztah na tenisovém „pracovišti“ zakázaný.

I Vaněk je starší než Kvitová, a to o 12 let. Jejich vztah se donesl i k Shriverové, která na to hned reagovala. „Oni jsou příkladem toho, proč žádám o plošný zákaz těchto vztahů. Mají spolu konsenzuální vztah, jsou spolu třicet let a znají se dlouho, s tím se nedá nesouhlasit,“ uvedla Shriverová ve vydání The Craig Shapiro Tennis Podcast.

Podle ní se ve světovém tenise málo dbá na edukativní prevenci u hráček, které hrají tenis a zároveň v nich bouří hormony během puberty. Mezi teenagerkami může přijít situace, jaká se přihodila vítězce 112 deblových turnajů WTA.

„Je to otázka etiky, morálky. Je potřeba pracovat i s trenéry, kteří pracují s mládeží. Nějak jsme se dostali do fáze, kdy tenisová veřejnost přijímá, že tenistky spí s trenéry, ale musíme přepnout hlavy do módu ‚ne, tohle se nemá stávat‘,“ uvedla Shriverová.

Kvitová není jedinou vdanou hráčkou za svého trenéra. Ze světové špičky má za manžela kouče například Ruska Veronika Kudermetovová, a to už více než pět let.