Mladí hokejisté těsně prohráli s Kanadou ve finálovém zápase, i když byli velmi blízko k vítězství.

Mladí hokejisté těsně prohráli s Kanadou ve finálovém zápase, i když byli velmi blízko k vítězství.

V nedávném finále Hlinka Gretzky Cupu, turnaje pro hokejisty do 18 let, se český tým utkal s kanadským týmem. Čeští svěřenci kouče Davida Čermáka začali zápas lépe a již v deváté minutě se jim podařilo otevřít skóre. Adam Titlbach se trochu se štěstím dostal k zakončení a poslal český tým do vedení. Kanadský tým se však nevzdal a ve 13. minutě byli blízko vyrovnání. Ryder Ritchie zakončoval zblízka, ale brankář Jakub Milota mu pomohl horní tyčkou.

Ve druhé části zápasu začali čeští mladíci trochu zaspali a kanadská čtveřice je potrestala dvěma góly. Cayden Lindstrom sám proti Milotovi nezaváhal a poslal Kanadu do vedení. Čeští hráči měli následně ideální možnost vzít si vedení zpět, ale čtyřminutovou početní výhodu nevyužili. I kanadský tým měl před polovinou základní doby přesilovku, kapitán Berkly Catton vypálil, kotouč vyplaval před českého brankáře a Milota neměl šanci zabránit obratu.

Na začátku třetí dvacetiminutovky měl šanci Spence, ale zakončil vedle branky. Právě Spence se pak v 55. minutě provinil proti pravidlům a Matěj Kubiesa se postaral o vyrovnání. Výsledkově i herně naprosto vyrovnaná partie se tak přelila až do strhujícího prodloužení.

Hra tři na tři nabídla řadu dramatických momentů. Aktivní Maxmilian Curran mohl rozhodnout po 100 sekundách z ideální pozice mezi kruhy, ale nedal. V 73. minutě fauloval Roger McQueen, ale český tým nedokázal využít přesilovku čtyři na tři. Když už se blížil závěr první části prodloužení, Ondřej Kos ztratil kotouč a Spence tentokrát proti Milotovi zkusil zakončit a rozjásal Kanadu.

V souboji o bronzovou medaili porazili Američané ve Trenčíně Finsko 5:2. Americký tým vedl již po deseti minutách 3:0 a i když se Finové ve druhé třetině dostali na dostřel jediného gólu, na více nedosáhli.

Hlinka Gretzky Cup je prestižní turnaj pro hokejisty do 18 let, který se konal v Břeclavi a Trenčíně. Vítězem se stala Kanada, která porazila Českou republiku ve finále 3:2 v prodloužení.