Horáčková se stává šampionkou v lukostřelbě, poslední titul získala ještě za Beneše.

Horáčková se stává šampionkou v lukostřelbě, poslední titul získala ještě za Beneše.

Česká lukostřelkyně Andrea Horáčková se stala světovou šampionkou v individuální soutěži na mistrovství světa v německé metropoli. Po úspěchu Františka Hadaše, který získal zlatou medaili před 85 lety, je Horáčková druhou českou světovou šampionkou v této disciplíně.

Horáčková se probojovala na turnaji z 42. místa světového žebříčku. V kvalifikaci obsadila sedmé místo mezi 140 soutěžícími a díky tomu měla v prvních dvou kolech volný los. Poté porazila domácí lukostřelkyni Charline Schwarzovou a Slovenku Žanu Pintaričovou. Ve čtvrtfinále deklasovala korejskou reprezentantku Lim Si-hjon a postoupila do finále po výhře nad Japonkou Nodou Sacukiovou.

Ve finále se Horáčková utkala s vítězkou kvalifikace Valencií a suverénně zvítězila. Porazila ji 29:28, 28:27 a 29:27. Mexičanka získala stříbrnou medaili, třetí skončila Sacukiová po výhře nad Američankou Casey Kaufholdovou.

Pro Horáčkovou je to druhá účast na olympijských hrách. V Tokiu navázala na svoji maminku Barboru, která závodila na pekingské olympiádě. Při premiéře vypadla v prvním kole a obsadila 33. místo. Letos skončila pátá na Evropských hrách v Krakově. Na mistrovství světa bylo jejím maximem předloňské 17. místo.

Horáčková se stala první českou lukostřeleckou medailistkou na mistrovství světa v samostatné české historii. Dosud poslední cenný kov získala v roce 1961 pro tehdejší Československo Božena Deptová, která skončila třetí v Oslu. V individuálních soutěžích na vrcholné akci to byl pro československou lukostřelbu tehdy devátý cenný kov, o jedinou zlatou se postaral Hadaš na šampionátu v Londýně v roce 1938.