Aleix Espargaró získal letos poprvé tři body na Silverstone v závodě MotoGP.

Aleix Espargaró získal letos poprvé tři body na Silverstone v závodě MotoGP.

Český jezdec se v Silverstonu po dramatickém startu s velkým pádem udržel v blízkosti nejlepší desítky. Už ve třetím kole se posunul na devátou příčku a jeho skupina začala stíhat vedoucí část závodního pole.

Pak ale přišlo drobné zaváhání, které Salače vrátilo na 12. příčku, ze které do Grand Prix startoval. Po souboji s týmovým kolegou Jeremy Alcobou dokončil první závod po šestitýdenní prázdninové pauze světového šampionátu na třinácté pozici.

Pro první vítězství v MS si dojel 18letý Španěl Fermín Aldeguer. Do vedení se dostal jeho krajan Pedro Acosta, který o dva body přeskočil dosavadního lídra Tonyho Arbolina. Salač je průběžně na šesté pozici.

Závod královské třídy MotoGP vyhrál Španěl Aleix Espargaró, který v posledním kole předjel mistra světa Francesca Bagnaiu z Itálie.

Čtyřiatřicetiletý Espargaró si z dvanáctého místa na startu dojel pro první výhru v sezóně díky úspěšnému předjížděcímu manévru několik zatáček před koncem. Španělský jezdec s Aprilíí triumfoval podruhé v téměř dvacetileté kariéře v mistrovství světa. Třetí byl Jihoafričan Brad Binder.

Bagnaiovi sice těsně utekla pátá výhra v sezóně, i tak zvýšil vedení v průběžném pořadí MS. Členovi továrního týmu Ducati nahrál výpadek dosud druhého krajana Marca Bezzecchiho, který po startu z pole position závod po pádu nedokončil. Kvůli technickým problémům se nedostal do cíle ani vítěz sobotního sprintu Álex Márquez ze Španělska.

Po devátém z dvaceti závodů sezony vede úřadující šampion Bagnaia o 41 bodů nově před Španělem Jorgem Martínem.

V Moto3 si navzdory startu z poslední 28. pozice dojel pro historický triumf David Alonso. Sedmnáctiletý jezdec se stal prvním kolumbijským vítězem motocyklové Grand Prix.

Díky třetímu místu zvýšil vedení v šampionátu Španěl Daniel Holgado. Závod nejslabší třídy byl ještě vyrovnanější než obvykle, bodovaná patnáctka se v cíli vešla do 1,572 sekundy.

Velká cena Británie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Silverstonu:

Moto3: 1. Alonso (Kol./GasGas) 33:35,396, 2. Sasaki (Jap./Husqvarna) -0,152, 3. Holgado -0,203, 4. Ortolá -0,337, 5. Muñoz, -0,471, 6. Salvador (všichni Šp./KTM) -0,839.

Průběžné pořadí (po 9 z 20 závodů): 1. Holgado 141, 2. Sasaki 119, 3. Masiá (