„Výjimečný talent Davida Pastrňáka způsobuje senzaci nejen v Česku, ale i v zámoří.“

„Výjimečný talent Davida Pastrňáka způsobuje senzaci nejen v Česku, ale i v zámoří.“

Český hokejový tým do 18 let nedávno skončil na Hlinka Gretzky Cupu, který se konal v Břeclavi, na druhém místě. Ve finále podlehli Kanadě 2:3 v prodloužení. I přesto, že nezískali historicky druhé zlato z tohoto turnaje, dosáhli na nejlepší výsledek od roku 2017. Mnoho hráčů si také udělalo jméno u skautů klubů zámořské NHL.

Hlinka Gretzky Cup je prestižní turnaj, na kterém skauti začínají sledovat hráče pro draft 2024 a částečně i 2025. Tento turnaj je velmi sledovaný, protože se koná v době, kdy probíhá play off severoamerických juniorek, a tak chybí mnoho mladých hvězd na mistrovství světa osmnáctek v dubnu.

Trenér David Čermák vybral do týmu několik zajímavých hráčů, mezi nimiž byl například obránce Adam Jiříček, mladší bratr slavného Davida Jiříčka, nebo nejlepší český střelec na turnaji Adam Titlbach.

Nejvíce ovací si ale vysloužil benjamínek týmu Benák, který nasbíral v pěti zápasech deset bodů (2+8), čímž vytvořil český rekord. Je třeba připomenout, že Benákovi je teprve 16 let a narozeniny oslaví až na konci této sezony. Dosud bylo českým maximem z jednoho turnaje sedm bodů, kterého dosáhli hráči jako Filip Zadina nebo Dmitrij Jaškin.

Benák se prosadil již v minulém ročníku World Hockey Challenge pro hokejisty do 17 let, kde sbíral bod na zápas a proti Kanadě skóroval lakrosovým způsobem. Je považován za jednoho z největších českých talentů od Davida Pastrňáka. Jeho rychlost a šikovnost jsou ohromující, jediným velkým mínusem je jeho výška, která zatím činí pouhých 170 centimetrů.

Benákovi se předpovídá hvězdný potenciál a očekává se, že se v budoucnu stane jednou z největších hvězd. Je možná nejlepším 16letým Čechem, kterého kdy skauti sledovali. V nadcházející sezóně dostane šanci v extraligovém týmu Plzně, s nímž již dříve trénoval. České mládežnické soutěže by mu už mohly být malé.

Benákova „lakrosová“ branka na World Hockey Challenge 2022: [zde vložit odkaz na video]