Basketbalisté vyhráli dramatický zápas proti Estoncům o tři body a posunuli se blíže k účasti na olympijských hrách.

Basketbalisté vyhráli dramatický zápas proti Estoncům o tři body a posunuli se blíže k účasti na olympijských hrách.

Vít Krejčí byl nejlepším střelcem zápasu a přispěl k vítězství českého národního týmu. Kromě dvaceti bodů si připsal také šest asistencí a šest doskoků. Vedle Krejčího měli dvouciferný počet bodů Tomáš Kyzlink (16), Martin Kríž (15) a Ondřej Sehnal (10). Za domácí tým zaznamenal 16 bodů Artur Konontšuk.

Národní tým doháněl ztrátu a poprvé se dostal do vedení ve 4. minutě Martin Kríž, který dal polovinu českých bodů. Estonci odpověděli šestibodovou šňůrou, kterou přerušil trojkou Vít Krejčí. Stahování manka dovršil Kyzlink vyrovnáním na 13:13, ale Estonci unikli na 21:15. Díky trojkám Kyzlinka a Martina Kríže byl stav opět vyrovnaný.

Na začátku druhé čtvrtiny posunul Sehnal český tým dvěma trestnými hody do vedení – 27:25. Sérií 7:0 se čeští hráči dostali do osmibodového náskoku. Domácí do poločasu zkorigovali na 39:42.

Druhý poločas začal dvěma úspěšnými trestnými hody ze tří David Böhm, ale Estonci díky dvěma trojkám Konontšuka otočili na 45:44. V dalším průběhu třetí čtvrtiny většinou vedli domácí, navíc čtyři osobní chyby měl kapitán Vojtěch Hruban. Díky trojce Krejčího a koši Sehnala otočili na 56:54, ale Estonci na přelomu třetí a závěrečné čtvrtiny předvedli pětibodovou šňůru.

Při přetahování o výsledek si připsal první body i další debutant v soutěžním zápase Spencer Svejcar. Šňůrou 7:0 díky čtyřem bodům Martina Kríže a Svejcarovu koši s proměněnou šestkou poslala český tým do vedení 70:64. O chvíli později Krejčí šestou trojkou ze sedmi pokusů zajistil sedmibodové vedení.

Estonci sice snížili na 71:73, ale dvěma trestnými hody a dalším košem pojistil náskok Kríž. Domácí trojkou s klaksonem jen zkorigovali konečný výsledek.

V neděli nastoupí svěřenci trenéra Diega Ocampa od 15:00 SELČ proti Izraeli k druhému zápasu ve skupině A, odkud se nejlepší dva týmy dostanou do semifinále v polských Gliwicích.

Olympijské předkvalifikace basketbalistů v Tallinnu – skupina A:

Estonsko – Česko 74:77 (23:23, 39:42, 56:56)

Nejvíce bodů Estonska: Konontšuk 16, Jurkatamm 13, Kullamäe 12.

Sestava a body Česka: Krejčí 20, Kríž 15, Sehnal 10, Böhm 2, Hruban – Kyzlink 16,