Jak se připravit na pohovor: 10 užitečných tipů pro úspěšný výslech

Jak se připravit na pohovor: 10 užitečných tipů pro úspěšný výslech

Připravit se na pohovor může být stresující, ale s těmito 10 užitečnými tipy se můžete připravit na úspěšný výslech a zvýšit své šance na získání práce.

1. Prostudujte si pozici a společnost

Před pohovorem si pečlivě prostudujte pozici, na kterou se přihlašujete, a společnost, pro kterou byste měli pracovat. Zjistěte, jaké jsou požadavky na pozici a jaké jsou cíle společnosti. Toto vám pomůže lépe pochopit, co očekávají od kandidátů.

2. Připravte si odpovědi na běžné otázky

Přemýšlejte o běžných otázkách, které by vám mohli položit, jako jsou otázky o vašich silných stránkách a slabých stránkách, o vašich zkušenostech a o tom, proč byste měli být vybráni pro tuto pozici. Připravte si odpovědi dopředu a cvičte je.

3. Vytvořte seznam otázek

Připravte si seznam otázek, které byste rádi položili během pohovoru. Tyto otázky by měly být zaměřeny na pozici, společnost a kulturu pracovního prostředí.

4. Oblečte se vhodně

Vhodné oblečení je důležité pro vytvoření dobrého dojmu. Zjistěte, jaká je obvyklá dress code pro společnost a vyberte si oblečení, které je vhodné pro tuto pozici.

5. Přijďte včas

Přijďte na pohovor včas. Pokud nevíte, kam jít, zkuste si předem najít cestu a zjistit, jak dlouho trvá cesta. Pokud se něco nepředvídatelného stane a zpozdíte se, okamžitě zavolejte a omluvte se.

6. Buďte pozitivní

Budete mít lepší šanci na úspěch, pokud budete pozitivní a energičtí. Zkuste být přátelští a uvolnění, ale zároveň profesionální.

7. Zkuste se uklidnit

Před pohovorem se snažte uklidnit a uvolnit se. Zkuste dýchat hluboce a pomalu. Pokud jste nervózní, můžete si předem nacvičit nějaké relaxační techniky.

8. Udržujte oční kontakt

Během pohovoru udržujte oční kontakt s interviewérem. To ukazuje, že jste sebevědomí a zároveň respektujete osobu, která vás interviewuje.

9. Buďte autentickí

Budete mít lepší šanci na úspěch, pokud budete autentickí a upřímní. Nepředstírejte, že jste někdo jiný. Pokud máte nějaké nedostatky, řekněte to otevřeně a ukážete tak, že jste schopni pracovat na svých nedostatcích.

10. Děkujte za pohovor

Po pohovoru se ujistěte, že poděkujete interviewéru za čas a příležitost. Můžete poslat e-mail nebo zavolat a vyjádřit své díky.