Růst hodnoty celků NFL je raketový díky výkonům odvážných hráčů a půvabných roztleskávaček.

Růst hodnoty celků NFL je raketový díky výkonům odvážných hráčů a půvabných roztleskávaček.

Prodej týmu Washington Commanders konsorciu vedenému Joshem Harrisem za více než šest miliard dolarů připomněl dávno zapomenutou pravdu: kluby NFL jsou neuvěřitelně cennými majetky, jejichž hodnota neustále roste. Tento prodej dokonce překonal loňský prodej Denver Broncos za 4,65 miliardy dolarů.

Jedním z nejhodnotnějších týmů NFL jsou Dallas Cowboys, které vlastní miliardář a podnikatel Jerry Jones. Tým koupil v roce 1989 za 140 milionů dolarů a dnes je ohodnocen na ohromujících 9,2 miliardy dolarů. I přesto, že Dallas postoupil do play off pouze pětkrát v posledních 13 letech a naposledy vyhrál Super Bowl v roce 1996, jeho popularita zůstává enormní, což se promítá i do jeho hodnoty.

Kluby NFL dominují žebříčku hodnoty světových sportovních celků. Například nejdražší celek Premier League, Manchester United, má hodnotu šest miliard dolarů, což je méně než u sedmi z 32 klubů NFL. Cowboys jsou ohodnoceni více než dvojnásobně oproti „Red Devils“.

Hodnota týmů NFL neustále roste. Podle odhadů Forbesu se očekává, že hodnota týmů NFL mezi lety 2022 a 2023 vzroste. Nejhodnotnějším týmem zůstávají Dallas Cowboys s hodnotou 9,2 miliardy dolarů a očekávaným růstem 20 %. Na druhém místě se nachází New York Giants s hodnotou 7,04 miliardy dolarů a očekávaným růstem 23 %.

Celkově lze říci, že kluby NFL jsou nejen sportovními týmy, ale také obchodními podniky s velkou hodnotou. Jejich popularita a finanční úspěch je založen na kombinaci značky týmu, výsledků na hřišti a dalších faktorů, které přitahují fanoušky a investory.