Informativní styl: Šampionka s neobvyklým jménem, s angolsko-ruskými kořeny a občasnými myšlenkovými záseky.

Informativní styl: Šampionka s neobvyklým jménem, s angolsko-ruskými kořeny a občasnými myšlenkovými záseky.

Juniorská šampionka v běhu na 400 metrů, Manuel, nedávno získala zlatou medaili na Mistrovství Evropy v Jeruzalémě. Tato talentovaná atletka se představila také ve štafetě, kde získala bronzovou medaili. Její úspěchy jsou ještě větší, když vezmeme v úvahu, že vloni získala stříbrnou medaili na evropském šampionátu v dorostenecké kategorii.

Manuel pochází z Ostravy, ale od svých dvou let vyrůstala v Táboře. Její otec je z Angoly a matka z Ruska. Rodiče se rozhodli přestěhovat do Česka kvůli rasismu, kterému čelili v Rusku. Manuel se doma mluví směsí ruštiny, portugalštiny a češtiny, kterou se naučila hlavně ve škole. Občas je to pro ni složité, protože čím víc jazyků zná, tím větší je zmatek v její hlavě.

Před mistrovstvím republiky v Táboře si Manuel zaběhla osobní rekord časem 51,23 sekundy, což ji řadí mezi deset nejlepších evropských juniorek na této trati v historii. Na mistrovství Evropy v Jeruzalémě zvítězila časem 51,94 sekundy, před druhou Francouzkou Alexe Deauovou. Ve štafetě na 4×400 metrů tým Česka původně skončil na čtvrtém místě, ale třetí běžkyně Německa upadla těsně před cílem a Manuel ji předběhla.

Manuel je ráda za svou medaili a zdůrazňuje, že týmová spolupráce je pro ni velmi důležitá. Česká výprava na Mistrovství Evropy získala celkem tři zlaté, jedno stříbrné a čtyři bronzové medaile. Tímto výsledkem se umístila na třetím místě v medailovém pořadí, což je nejlepší výsledek za posledních 30 let.

Po oslavách si Manuel odpočine a poté se připraví na Mistrovství světa dospělých v Budapešti. Zatím je zařazena jako náhradnice do štafety na 4×400 metrů. Manuel se těší na atmosféru a na to, co tým předvede. V další sezóně by se také měla představit na juniorském mistrovství světa a není vyloučeno, že se zúčastní také soutěže pod pěti kruhy v Paříži.