Soudní případ kvůli podezření z podvodu biatlonové královny

Soudní případ kvůli podezření z podvodu biatlonové královny

Biatlonistka Julia Simonová se stala královnou světového biatlonu po úspěšné sezóně, ve které získala tři cenné kovy na mistrovství světa v německém Oberhofu a také celkový triumf ve Světovém poháru. Nicméně za její sportovní úspěchy se skrývaly vnější napětí, o kterém se měsíce vědělo pouze v úzkém okruhu lidí kolem francouzské reprezentace.

Na začátku léta se Simonová neobjevovala na tréninkových kempech národního týmu a oficiálním vysvětlením byly osobní důvody. To vyvolalo spekulace, které skončily šokující zprávou v červenci. Deník L’Equipe informoval, že Simonová je podezřelá z podvodného použití platebních karet, přičemž jedna z nich měla patřit její reprezentační kolegyni Justine Braisazové-Bouchetové. Simonová měla tuto kartu použít na nákupy na internetu v hodnotě mezi 1000 a 2000 eur během loňského roku na norském Blinkfestivalu.

Stížnosti Braisazové-Bouchetové u francouzského biatlonového svazu nevedly k žádnému řešení, a tak podala trestní oznámení. Během celé sezóny byla Simonová v národním týmu izolována, jak potvrdil i web Nordic Magazine. Tato situace trvá dodnes, protože Francouzský svaz odmítl situaci řešit a čeká na rozhodnutí soudu. Simonová se vyhýbá veřejnosti a mlčí, pouze prostřednictvím svého právníka Jeana-Michela Reynaudse jednoznačně odmítla vinu.

Braisazová-Bouchetová se naopak minulý týden vyjádřila k případu pro norskou stanici TV2. „Snažila jsem se to řešit přímo s ní a také se svazem, ale nefungovalo to,“ uvedla olympijská vítězka ze závodu s hromadným startem v Pekingu. „Je to velmi smutná situace, ale beru na sebe veškerou odpovědnost. Kdybych neměla důkazy, nic bych nepodnikala. Samozřejmě to nebylo snadné rozhodnutí, nepřeji jí nic zlého, doufám, že to brzy skončí,“ dodala.

Nakonec se za Braisazovou-Bouchetovou postavily i ostatní reprezentantky. „Byl to strašně obtížný rok. Jsem zklamaná a otrávená, že se ta záležitost nevyřešila během pár měsíců,“ vypověděla Lou Jeanmonnotová. „Dělaly jsme, co jsme mohly, abychom zůstaly nestranné, teď jsme ale na straně Justine. Julia učinila hodně špatných rozhodnutí, odmítla naši pomoc,“ dodala.

Jeanmonnotová si také nedokáže představit, jak by se Simonová mohla vrátit do týmu po této kontroverzi. „Bylo by to divné. Můžeme jí odpustit, ale bude se muset obrovsky