Manchester City získal Superpohár UEFA poprvé v historii po dramatickém penaltovém rozstřelu s Sevillou.

Manchester City získal Superpohár UEFA poprvé v historii po dramatickém penaltovém rozstřelu s Sevillou.

Manchester City zvítězil nad Sevillou FC ve finále Fotbalového Superpoháru UEFA. Zápas se konal na stadionu Jorgose Karaiskakise v Pireu. Sevilla šla do vedení v 25. minutě díky gólu Júsufa Nasírího, ale Manchester vyrovnal v 63. minutě díky Coleu Palmerovi. Po remíze v základní hrací době následoval rozstřel, ve kterém penaltu neproměnil pouze obránce Nemanja Gudelj z Sevilly.

Manchester City si tak připsal svůj první titul v Lize mistrů a proměnil ho ve zisk Superpoháru. Sevilla, jakožto vítěz Evropské ligy, se o trofej pokoušela již posedmé, ale úspěšná byla pouze v roce 2006.

Manchester City začal zápas s velkým náporem, ale brankář Búnú se v úvodní čtvrt hodině blýskl při akcích Akého a Grealisha. Sevilla však udělila první ránu a Nasírí využil centr od Acuñy a hlavou poslal míč do sítě. Nasírí navázal na svou trefu z předchozího kola španělské ligy proti Valencii.

Nasírí mohl přidat další gól v 50. minutě, ale jeho střelu vytáhl brankář Ederson. Manchester vyrovnal v 63. minutě, kdy Palmer hlavou proměnil centr od Rodriho. Anglický záložník potvrdil svůj úspěšný vstup do sezony a prosadil se i v duelu o anglický Superpohár.

Střelci obou branek měli další šance. Nasírí se krátce po vyrovnání dostal sám na Edersona, ale brankář opět předvedl skvělý zákrok. Palmerovi se také nepodařilo přidat další gól, když jeho technickou střelu vytáhl Búnú na roh.

Navzdory převaze favorita se v základní hrací době gól nenarodil a Sevilla poprvé neprohrála ve vzájemném utkání s Manchesterem City v soutěžích UEFA. Po dvou letech tak musely o vítězi Superpoháru rozhodnout pokutové kopy.

Sevilla si zopakovala rozstřel z finále Evropské ligy proti AS Řím, ale tentokrát brankář Búnú ani jeden ze soupeřových pokusů nezachytil. Nejblíže byl v páté sérii, kdy vystihl střelu Walkera po pravé ruce, ale kapitán City přesto dostal míč do sítě.

Následně Gudelj trefil pouze břevno a Manchester City se stal šestým anglickým vítězem Superpoháru UEFA.

Zápas se konal v Aténách před 33 000 diváky. Rozhodčím byl Letexier, asistovali mu Mugnier, Rahmouni a Brisard (video, všichni z Francie). Žluté karty dostali Badé, Lamela a Juanlu ze Sevilly.

Sestavy:

Manchester City: Ederson – Walker, Akanji, Aké, Gvardiol – Kovačić, Rodri – Palmer (85. Álvarez), Foden, Grealish – Haaland. Trenér: Guardiola.

Sevilla: Búnú – Navas (83. Montiel), Badé, Gudelj, Acuña – Jordán, Rakitić – Ocampos, Torres (74. Juanlu), Lamela (90.+