Plzeň triumfovala nad Gzirou i na Maltě a postupuje do play off Konferenční ligy.

Plzeň triumfovala nad Gzirou i na Maltě a postupuje do play off Konferenční ligy.

Viktorie Plzeň zvítězila ve druhém poločase nad Gzirou United 2:0 na Národním stadionu v Ta‘ Qali. Otevřít skóre se podařilo Ibrahimu Traorému v 47. minutě a druhý gól přidal Adam Vlkanova v 70. minutě. Tým trenéra Miroslava Koubka tak vyhrál svůj pátý soutěžní zápas za sebou.

Viktoria se ve čtvrtém předkole utká s lepším ze dvojice Tobol Kostanaj – Derry City. Tobol v prvním domácím utkání v Kazachstánu porazil severoirského soupeře 1:0 a odveta v Dublinu začala ve 20:45.

Plzeň nastoupila v pozměněné sestavě a pomalu se rozjížděla. V 17. minutě nedokázal dobře zakončit Traoré po rychlé akci Holíka, Klimenta a Vlkanovy. Později Hranáč hlavičkoval o kousek vedle po standardní situaci. Hráči Gziry byli nebezpečnější než v prvním utkání a ve 28. minutě měli šanci otevřít skóre. Romero ale těsně minul branku hostů, kterého nahradil Jedlička místo Staňka. Na druhé straně pálil Šulc, který nenavázal na nedělní ligový hattrick v Českých Budějovicích. V závěru první půle ještě Jedlička vyrazil na roh tvrdou střelu Lucase Maculy.

Západočeši vstoupili výborně do druhého poločasu. Ve 47. minutě Mosquera hlavou vrátil míč do šestnáctky na Traorého, který tvrdou ranou překonal domácího brankáře Cassara. Záložník z Pobřeží slonoviny za Viktorii vstřelil třetí soutěžní gól po letním příchodu ze Slavie.

Hosté mohli po chvíli přidat další branky, ale Holíkovu ránu zastavilo břevno a Cassar zastavil nohou Mosquerovu střelu z úhlu. Brankář Gziry poté vyrazil i Klimentův pokus.

Plzeň se dočkala druhého gólu v 70. minutě. Kliment posunul míč k Vlkanovovi a ten se trefil zpoza šestnáctky k tyči. Osmadvacetiletý záložník zaznamenal premiérovou soutěžní branku v sezóně.

Závěr se už spíše dohrával. Maltské mužstvo se do nebezpečnější šance nedostalo a podruhé vyšlo naprázdno. Viktoria v předkolech evropských pohárů neprohrála desátý zápas po sobě.

V odvetném utkání 3. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy zvítězila Viktoria Plzeň nad Gzirou United 2:0 (0:0). Branky: 47. Traoré, 70. Vlkanova. Rozhodčí: Šurman – Šlončak, Vysockij (všichni Ukr.). ŽK: Marcelo Dias, Wilkson (oba Gzira). První zápas: 0:4, postoupila Plzeň.

Sestavy:

Gzira: Cassar – Mentz, Romero, Carlos Chabá (65. Az