Veselý se stal světovým šampionem a napodobil Železného o 20 let a jeden den později

Veselý se stal světovým šampionem a napodobil Železného o 20 let a jeden den později

Významný český oštěpař Vítězslav Veselý nedávno oslavil dvacetileté výročí od svého prvního mistrovského titulu na světovém šampionátu. Tento úspěch dosáhl 17. srpna 2013 v Moskvě, kde svým hodem dlouhým 87,17 metru zvítězil. Jeho trenér Jan Železný, který se stal mistrem světa o dvacet let a jeden den dříve, také přispěl k tomuto úspěchu. Na druhém místě se umístil Fin Tero Pitkämäki, kterého také trénoval Železný, s hodem o deset centimetrů kratším.

Veselý se ve finále mistrovství světa rozhodl vsadit vše na jednu kartu. Navzdory viróze a bolestivému koleni se rozhodl v prvním pokusu v Moskvě použít maximální sílu a jeho taktika se vyplatila. „Věděl jsem, že to bude o prvním hodu, protože jsem dva týdny před MS kvůli kolenu netrénoval,“ přiznal Veselý.

Tímto vítězstvím si Veselý v Moskvě vynahradil zklamání z olympijských her v Londýně v roce 2012. Zde byl totiž favoritem na medaili jako držitel nejlepšího výkonu roku a čerstvý mistr Evropy. Potvrdil to i suverénním vítězstvím v kvalifikaci s novým osobním rekordem 88,34 metru. Ve finále se mu však závod nevydařil a skončil čtvrtý.

Nakonec si však Veselý přeci jen odnesl medaili, protože o čtyři roky později byl Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja diskvalifikován za doping a Veselý dodatečně obdržel bronz.

Veselý dosáhl dalších úspěchů, když získal bronz na olympiádě v Tokiu v roce 2021 a vybojoval zlato a dvě stříbra na mistrovství Evropy. Dvakrát se stal celkovým vítězem Diamantové ligy.

V současné době Veselý nezávodí kvůli zdravotním problémům, které ho postihly v minulé sezóně a které ho připravily o účast na světovém šampionátu. Kvůli těmto zdravotním potížím se Veselý neúčastní ani letošní sezóny.