Bývalý sparťan zaznamenal skvělý gól nůžkami, který zajistil Trnavě postup.

Bývalý sparťan zaznamenal skvělý gól nůžkami, který zajistil Trnavě postup.

Trnavský Spartak si před týdnem připsal porážku 1:2 v Poznani, a tak potřeboval doma vyhrát minimálně o dvě branky, aby postoupil. A právě to se mu podařilo před 16 708 diváky v elektrizující atmosféře.

Po prvním poločase vedl Spartak po gólu Kelvina Oforiho. Ve druhé půli zvýšil na 2:0 český útočník Erik Daniel. Lech se sice vrátil do hry díky gólu Kristoffera Veldeho, ale v 74. minutě přišel velký moment slovenského beka Lukáše Štetiny.

„Panebože, to byl gól! V Trnavě čaruje Lukáš Štetina,“ radostně komentoval slovenský komentátor v přímém přenosu RTVS Šport.

Štetina rozjel akci po pravém křídle a směle pokračoval do šestnáctky. Kristián Koštrna ve skluzu odcentroval z brankové čáry, Štetina se ve vápně uvolnil a akrobatickým způsobem skóroval. Balon ještě lehce tečoval bránící Miha Blažič.

Trnava si náskok udržela a s celkovým skóre 4:3 porazila polského favorita, který v minulé sezóně došel v Evropské konferenční lize až do čtvrtfinále. Po finálním hvizdu zavládla na stadionu Antona Malatinského vlna euforie.

„To je obránce? Opravdu? Pochvala pro něj, krásný gól,“ uznal i kouč poraženého Lechu, Nizozemec John van den Brom.

Štetina, bývalý dlouholetý hráč pražské Dukly i Sparty, který hrál v české lize naposledy za Liberec, nastupuje v Trnavě od začátku minulé sezony. V celém jejím průběhu ani jednou neskóroval, zato nyní je střeleckým tahounem Spartaku v předkolech Evropské konferenční ligy.

Brankou se podílel na vyřazení lotyšského Audy ve druhém předkole, před týdnem byl zase v Poznani autorem jediného gólu Trnavy. Nutno dodat, že velmi důležitého, protože Spartak v Polsku prohrával 0:2 a byl pod velkým tlakem Lechu. Štetina vykresal naději a o týden později zařídil postup.

Marné je teď polské volání po těsném ofsajdu, který možná gólovou parádu Štetiny předcházel. Při přihrávce stopera byl na pravé straně v diskutabilním postavení útočník Daniel. Španělský pomezní rozhodčí praporek nezvedl a VAR v předkolech Evropské konferenční ligy není přítomen. Takže akce pokračovala a ani zpětně nemohl být gól odvolán.

V závěrečném předkole narazí Trnava na ukrajinské Dnipro, tedy klub, který ve třetím předkole Evropské ligy nestačil na pražskou Slavii. Pro Spartak je to jedinečná šance, jak se po pěti letech probojovat do skupinov