Staněk nepostoupil z kvalifikace koulařů na úvod MS, což představuje české zklamání.

Staněk nepostoupil z kvalifikace koulařů na úvod MS, což představuje české zklamání.

V Budapešti se koná mistrovství světa v atletice a již nyní jsme svědky zajímavých výkonů. Jedním z nich je vylepšení sezonního maxima v hodu koulí českým atletem Tomášem Staněkem na 21,77 metru. Postupový limit do finále byl stanoven na 21,40 metru, ale Staněkův druhý pokus byl téměř o metr kratší. Finále se uskuteční dnes večer a nechybět v něm bude ani dvojnásobný olympijský šampion a světový rekordman Ryan Crouser, který přitom závodí s dvěma krevními sraženinami v levém lýtku. Američan v kvalifikaci zdolal postupový limit o osm centimetrů.

První zlatou medaili na tomto mistrovství si odnesl španělský chodec Álvaro Martín. V deštivém závodě na 20 kilometrů navázal na své prvenství z loňského evropského šampionátu v Mnichově. Martín zvítězil o sedm sekund před Švédem Perseusem Karlströmem, který byl loni třetí. Bronzovou medaili si v maďarské metropoli odnesl Brazilec Caio Bonfim, japonský obhájce titulu Tošikazu Jamani skončil až dvacátý. Kvůli hrozbě bouřek museli pořadatelé odložit start o dvě hodiny.

Večer nás čeká udělování medailí v soutěži koulařů a smíšené štafetě na 4×400 metrů, ale také v ženském běhu na 10 000 metrů.