Sparta se utká ve 4. předkole Evropské ligy s Dinamem Záhřeb, jehož fanoušci představují potenciální nebezpečí

Sparta se utká ve 4. předkole Evropské ligy s Dinamem Záhřeb, jehož fanoušci představují potenciální nebezpečí

Dinamo Záhřeb se utkalo s AEK Atény ve třetím předkole fotbalové Ligy mistrů. V prvním zápase na domácí půdě Dinamo vyhrálo 2:1, ale v odvetě v Řecku se utkání skončilo remízou 2:2. Tento výsledek znamenal postup pro tým AEK Atény do dalšího kola.

První zápas se hrál na stadionu Dinama ve Záhřebu, kde hosté vedli 2:0 již v první minutě nastavení. Nicméně, soupeř dokázal dvěma brankami vyrovnat na konečných 2:2. To znamenalo, že AEK Atény muselo v odvetě v Řecku dosáhnout dobrého výsledku, aby postoupilo do dalšího kola.

Odveta se hrála netradičně v sobotu kvůli změně pořadí zápasů ze strany UEFA. Původně měl být první zápas odehrán 8. srpna, ale byl odložen kvůli incidentu před zápasem, kdy byl ubodán domácí fanoušek.

AEK Atény mělo před odvetou jednobrankový náskok, ale v nastavení prvního poločasu ho ztratilo po brance Soufiana Boufal. V 65. minutě pak Luka Ljubičić zvýšil vedení hostů na 2:0. Dinamo stále drželo postupový výsledek, ale ve druhé minutě nastavení srovnal Araujo. Když se zdálo, že zápas půjde do prodloužení, rozhodčí udělil domácím penaltu za ruku v pokutovém území.

Ivan Garcia sice trefil pokutový kop, ale v 10. minutě nastavení rozhodl o postupu domácích Dominik Livaković. AEK Atény tak otočilo nepříznivý stav jak ve druhém zápase, tak i v prvním zápase, ve kterém také skórovali v závěru.

Dinamo Záhřeb je šestkrát po sobě vítězem chorvatské ligy. Sparta se s ním utkala v letní přípravě 7. července a remizovala 1:1. Gól za Spartu dal Jakub Pešek.

Sparta Praha se tak dostala do čtvrtého předkola Ligy mistrů podobně jako AEK Atény po vypadnutí v kvalifikaci. Pokud by Sparta byla vyřazena od Dinama, měla by jistotu účasti alespoň ve skupině Evropské konferenční ligy.

Sparta Praha se s Dinamem Záhřeb utká ve čtvrtém předkole Ligy mistrů. První zápas se bude hrát na stadionu Dinama ve čtvrtek ve 20:00, a odveta se odehraje na Letné o týden později 31. srpna od 19:00.

Sparta Praha se s Dinamem Záhřeb už utkala i v soutěžích UEFA. V roce 2008 vypadla Sparta s Dinamem v Poháru UEFA po bezbrankové remíze venku a nerozhodném výsledku 3:3 doma.

Pravidlo o vyšším počtu gólů vstřelených venku už ale neplatí. V únoru 2019 nestačila Plzeň na Dinamo v Evropské lize po výhře 2:1 doma a prohř