Informativní styl: „Závodník sponzorovaný Red Bullem způsobil v Japonsku vážnou dopravní nehodu, při které se ostatní závodníci dostali do vzduchu.“

Informativní styl: „Závodník sponzorovaný Red Bullem způsobil v Japonsku vážnou dopravní nehodu, při které se ostatní závodníci dostali do vzduchu.“

Při nedávném závodě seriálu Super Formula v japonském Motegi došlo k vážné havárii, která ovlivnila boj o vedení mezi piloty. Během souboje s týmovým kolegou Tomokim Nodžirim se smykem dostal pilot Liam Lawson, což vedlo k hromadné havárii na trati.

Nodžiri, který odstartoval z pole position, byl ihned od začátku závodu pod tlakem mladého jezdce Red Bullu, Lawsona. Když se oba piloti blížili ke druhé zatáčce, Lawson udělal chybu a při výjezdu ztratil kontrolu nad zadními koly, což ho dostalo do smyku.

Lawson se vrátil na trať přímo před dalšími vozy, což způsobilo obrovský chaos. Tadasuke Makino a Juki Sekiguci narazili přímo do Lawsonova vozu, který je doslova katapultoval do vzduchu.

Sekiguci přistál na trávě vedle vozovky hlavou dolů a mohl děkovat systému ochrany hlavy halo za to, že utrpěl jen lehká zranění. Makino narazil do stanoviště traťových komisařů, takže utrpěl ještě další tvrdou ránu. Do havárie se zapletl i bývalý testovací pilot stáje F1 Toro Rosso (nyní AlphaTauri) Nobuharu Macušita.

Všichni tři jezdci, kteří se střetli s Lawsonem, vyvázli jen s lehkými zraněními, ale jejich závod samozřejmě skončil. Bývalého jezdce F2 Makina dokonce vrtulník transportoval do nemocnice na lékařské vyšetření, které naštěstí neodhalilo žádná vážná zranění.

Viník celé události, Lawson, se jako zázrakem podařilo vrátit zpět do boxů a mohl pokračovat v závodě. Po restartu z boxové uličky dojel Novozélanďan na 13. místě. Tato pozice však Lawsonovi v boji o titul příliš nepomohla a je to velká rána pro jeho snahu dostat se příští rok do kokpitu monopostu formule 1 AlphaTauri.

Dosavadní lídr Super Formule ztrácí před posledním závodem sezony v Suzuce osm bodů na vedoucího jezdce Ritoma Mijatu.