Neporazitelná sestra čelí hrozbě prudkého pádu a trápí se český talent

Neporazitelná sestra čelí hrozbě prudkého pádu a trápí se český talent

Osmnáctiletá česká tenistka Linda Fruhvirtová zažívá nepříjemný propad formy. Po rychlém vzestupu do světové stovky a poté dokonce až na hranici elitní padesátky žebříčku se český supertalent trápí, aktuálně už drží sérii šesti porážek v řadě.

Naposledy mladá Češka zvítězila před dvěma měsíci v kvalifikaci travnatého podniku v Eastbourne. Na tvrdém povrchu v létě pokaždé skončila hned po úvodním duelu, přičemž v součtu uhrála jediný set. Ve Varšavě padla s Italkou Lucrezií Stefaniniovou, v Montrealu s Američankou Sachiou Vickeryovou, v Cincinnati se Španělkou Cristinou Bucsaovou a nyní v Clevelandu doplatila na krutý los v podobě nasazené jedničky a světové sedmičky Caroline Garciaové. Navázala tak na letošní antukové nezdary. Na jaře totiž na oranžové drti zvládla vítězně jen dva duely v hlavních soutěžích.

Náznak znovuzrození přišel na trávě. Fruhvirtová si opět získala zaslouženou pozornost tenisové planety v Birminghamu, kde rozdrtila 6:2, 6:0 hvězdnou Ukrajinku Elinu Svitolinovou, následnou semifinalistku Wimbledonu. Poté Fruhvirtová se v londýnském All England Clubu v prvním kole zranila během vyrovnané bitvy s Chorvatkou Petrou Martičovou, a předznamenala tím další vlnu trápení.

Těžké časy mohou být brzy ještě složitější. Blíží se totiž její nejmohutnější bodová obhajoba. Před rokem Fruhvirtová dokázala z kvalifikace dojít do druhého kola US Open a poté v indickém Čennaí působivým způsobem vydřela svůj premiérový titul na okruhu WTA. Pokud body neobhájí, může dramaticky klesnout a mít znovu problémy s nasazením do velkých turnajů.

Fruhvirtová se ovšem během posledních let profilovala jako bojovnice ochotná překonávat překážky. I podle vyjádření z minulosti není netrpělivá a ví, že vytoužené triumfy nepřijdou samy od sebe a cesta k nim může být náročná a dlouhá.

„Vyhrávat grandslamy v teenagerském věku je dnes těžší než v minulosti. Samozřejmě, člověk chce vyhrát co nejdříve, ale mě je jedno, kdy se mi to povede. Chci se co nejvíce snažit a uvidíme,“ prohlásila před rokem, když humbuk kolem její osoby ve světě dosahoval vrcholu.

Fruhvirtová se nyní bude muset poprat s břemenem svého fenomenálního talentu a letitými spekulacemi o tom, jak skvělou kariéru může mít.

„Nedávám si žebříčkové cíle, prostě jen chci být