Plzeň rozhodne o budoucnosti českého poháru. Bez ní bude boj o první patnáctku neúspěšný.

Plzeň rozhodne o budoucnosti českého poháru. Bez ní bude boj o první patnáctku neúspěšný.

Motivace pro české kluby v evropských pohárech je jasná – získat co nejvíce bodů a posunout se v žebříčku UEFA. V současné době se českým týmům daří držet krok s konkurencí, ale stále jsou na osmnáctém místě.

Sparta Praha byla blízko zhatit šanci Kodani na bonus za postup do základní skupiny Ligy mistrů. Na druhou stranu by se mohla prosadit v Evropské lize a být nasazena ve třetím výkonnostním koši. Slavia Praha by mohla proniknout do druhého koše v Evropské lize a Plzeň by se mohla prosadit v Konferenční lize.

Všechny tyto úspěchy by však měly svou cenu, protože české týmy musí projít play off. Za výhru v předkole získají jeden bod do koeficientu, za remízu půl bodu a ve skupinách je to dvojnásobek. Česko nasadilo do pohárů čtyři týmy.

Na patnáctou pozici se momentálně nachází Ukrajina, která má manko 1,250 bodu. Devatenácté Řecko má manko 1,8 bodu. Pro české týmy je tedy nutné posunout se v žebříčku a získat co nejvíce bodů.

Plzeň je papírovým favoritem v souboji s kazašským Tobolem Kostanaj. Sparta se utká s Dinamem Záhřeb o postup do Evropské ligy a Slavia bude bojovat o body proti ukrajinskému Luhansku.

České kluby mají tedy jasný cíl – získat co nejvíce bodů a posunout se v žebříčku UEFA. To jim zajistí lepší nasazení v evropských pohárech a větší šanci na postup do vyšších fází soutěží.