Mladoboleslavský Sakala potrestán neobvykle vysokým trestem za brutální faul na Daníčka

Mladoboleslavský Sakala potrestán neobvykle vysokým trestem za brutální faul na Daníčka

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila šestadvacetiletému zambijskému záložníkovi nezvykle vysoký trest za to, že soupeři způsobil vážné zranění, které ho na několik týdnů vyřadilo ze hry. Tuto informaci dnes komise sdělila ve svém prohlášení.

Sakala ve závěru zápasu v Uherském Hradišti ostře fauloval Daníčka a sudí Karel Rouček ho okamžitě vyloučil. S přímou červenou kartou v pondělí souhlasila i komise rozhodčích FAČR. Disciplinární komise měla k dispozici lékařskou zprávu a zákrok označila za naprosto bezohledný.

Trest znamená vyrovnání nejvyšší sankce za faul od doby, kdy komisi vede Richard Baček. Zákazem činnosti na osm utkání potrestala disciplinárka v březnu 2017 také mladoboleslavského Nikolaje Komličenka za úder loktem, později byl trest zmírněn na šest duelů.

„Zákrok Sakaly na Daníčka byl dle názoru disciplinární komise naprosto bezohledný a surový. Hráči Slovácka navíc způsobil vážné zdravotní následky, zranění ramene a nohy, kvůli nimž bude hráč omezen v běžném způsobu života a sportovní činnosti po dobu několika týdnů,“ uvedl v prohlášení Baček.

Vzhledem k vážnosti zranění a omezení Daníčka i v běžném životě mohla komise sáhnout ještě o poznání vyššímu trestu, nakonec zvolila sankci spíše na spodní hranici sazebníku. „Disciplinární komise se při svém hodnocení opřela mimo jiné i o lékařské zprávy z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně,“ uvedl Baček.

„Komise se rozhodla přistoupit k trestu, kterým chce dát opět jasně najevo, že podobné zákroky ohrožující zdraví hráče bude i nadále přísně trestat. Můžeme navíc mluvit o štěstí, že střet neměl ještě výrazně horší následky pro hráče Daníčka,“ dodal Baček.

Mladoboleslavští po vyloučení Sakaly dohrávali v Uherském Hradišti v devíti, červenou kartu v první půli dostal také Matěj Pulkrab. Tomu komise zastavila činnost na dvě soutěžní utkání. Středočeši na stadionu Slovácka navzdory oslabení získali bod za remízu 2:2.