FIFA zahájila řízení proti šéfovi španělského svazu kvůli gestu a polibku na ústa

FIFA zahájila řízení proti šéfovi španělského svazu kvůli gestu a polibku na ústa

Rubialesovo chování po finále MS vyvolalo velkou vlnu kritiky a nyní bude zkoumáno disciplinární komisí FIFA. Komise se zaměří na to, zda Rubiales neporušil „základní pravidla slušného chování“ a zda se nechoval tak, že „znevážil fotbal a/nebo FIFA“. Zatím nebyl oznámen časový rámec disciplinárního řízení.

Agentura AP navíc uvedla, že před předáváním medailí se Rubiales ve vítězném gestu chytil za rozkrok. Nedaleko něj byly ve lóži španělská královna Letizia a šestnáctiletá infantka Sofía.

Rubialesovo chování vyvolalo takový rozruch, že svaz svolal na pátek mimořádnou valnou hromadu. Zástupci španělské profesionální ženské ligy uvedli, že budou požadovat Rubialesovo odvolání. Exemplární trest požadovala také Hermosová ve společném prohlášení s hráčskou unií FUTPRO.

Španělská ministryně pro rovnost Irene Monterová označila jednání šéfa svazu za formu sexuálního násilí. Premiér Pedro Sánchez označil gesto za nepřijatelné a Rubialesova omluva, která přišla po vypuknutí skandálu, byla nedostatečná.