Domácí Verstappen triumfoval v kvalifikaci Velké ceny F1 v Nizozemsku, před Norrisem.

Domácí Verstappen triumfoval v kvalifikaci Velké ceny F1 v Nizozemsku, před Norrisem.

Max Verstappen, jezdec týmu Red Bull, se stal vítězem kvalifikace na Velkou cenu Nizozemska, která se koná na okruhu v Zandvoortu. Verstappen porazil druhého Landa Norrise z týmu McLaren o 537 tisícin sekundy. Třetí místo obsadil George Russell z týmu Mercedes.

Pro Verstappena to bylo již 28. pole position v jeho kariéře a osmé v této sezóně. Na domácí půdě v Nizozemsku odstartuje z prvního místa potřetí za sebou. Pokud by Verstappen vyhrál nedělní závod, vyrovnal by rekord Sebastiana Vettela z roku 2013 s devíti vítězstvími v řadě.

Dosud Verstappen vyhrál v této sezóně 10 z 12 závodů a vede před svým týmovým kolegou Sergiem Pérezem o 125 bodů. Pérez dnes skončil sedmý.

Závěrečná část kvalifikace byla dvakrát přerušena po nehodách Logana Sargeanta z týmu Williams a Charlese Leclerca z týmu Ferrari. Americký jezdec Sargeant, který se dostal poprvé do rozhodující fáze kvalifikace, narazil do bariéry a odstartuje z desátého místa. Po restartu skončil mimo trať také Leclerc. Oba jezdci vyvázli bez zranění.

Sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton skončil ve druhé části kvalifikace na třináctém místě, o dvě příčky před ním skončil Lance Stroll z týmu Aston Martin.

Z posledního dvacátého místa odstartuje Novozélanďan Liam Lawson, který v kokpitu týmu Alpha Tauri nahradil zraněného Daniela Ricciarda. Čtyřiatřicetiletý Ricciardo si při nehodě v pátečním druhém tréninku zlomil zápěstí levé ruky, čeká jej operace a zatím není jasné, kdy se do šampionátu vrátí.

Velká cena Nizozemska se uskuteční v neděli od 15:00.