České volejbalistky po 12 letech postoupily do čtvrtfinále ME po vítězství nad Ukrajinou.

České volejbalistky po 12 letech postoupily do čtvrtfinále ME po vítězství nad Ukrajinou.

České volejbalistky se utkaly s Ukrajinou ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Bruselu. Zpočátku to vypadalo, že Češky budou mít těžký úkol, protože prohrály první dva sety. Nicméně, díky skvělému výkonu kapitánky Mlejnkové se dokázaly vzpamatovat a vyhrát rozhodující set.

V prvních dvou setech byly české hráčky precizní, dařilo se jim v obraně a držely solidní úspěšnost v útoku. První set vyhrály 25:22. Ukrajinky se ale nevzdaly a začaly přebírat iniciativu. Vyhrály třetí set 25:20 a čtvrtý set dokonce 25:10, protože se hra českého týmu v této fázi zápasu rozpadla.

Nicméně, Mlejnková se stala klíčovou postavou zkrácené hry. Jakmile se dostala k síti, přijala každou nahrávku, která na ni mířila, a výrazně přispěla k vedení 10:5. Ostatní hráčky se tolik neprosazovaly, ale Česko dokázalo zápas dotáhnout do vítězného konce. Mečbol proměnila odvážným útokem Havelková.

České volejbalistky se tak ve čtvrtfinále utkají s úřadujícími mistryněmi ze Srbska. Tento zápas se uskuteční ve středu od 20:00 v belgické metropoli.

Výsledek osmifinále mistrovství Evropy volejbalistek mezi Českem a Ukrajinou byl 3:2 (22, 22, -20, -10, 12). Rozhodčími byli Lopes Pinto z Portugalska a Cesare z Itálie. Zápas trval 138 minut a sledovalo ho 361 diváků.

Sestava a body českého týmu byly následující: Havelková 19, Pavlová 3, Orvošová 20, Mlejnková 21, Koulisiani 5, Valková 3, libera Digrinová/Dostálová – Hodanová 3, Brancuská 2, Pelikánová, Jedličková 1, Bukovská. Trenérem byl Athanasopulos.

Nejvíce bodů za Ukrajinu získaly Krajdubaová s 26 body, Milenková s 17 body a Dorsmanová s 10 body.