Kanaďan vypráví o zážitku s inhalováním „ruského plynu“ v KHL, který zanechal v něm silný dojem.

Kanaďan vypráví o zážitku s inhalováním „ruského plynu“ v KHL, který zanechal v něm silný dojem.

Český hokejista Johnny Boychuk se rozhodl v roce 2016 odejít do ruské KHL poté, co se mu nepodařilo prosadit v NHL. Začal hrát v týmu Novosibirsk a později přestoupil do Čerepovce přes slovenskou Bratislavu. I když nedostával zaplaceno včas, vzpomíná na svůj pobyt v Rusku rád. V nedávném rozhovoru pro podcast The Cam & Strick, který vede novinář Andy Strickland spolu s bývalým hokejistou Camem Janssenem, se Boychuk zmínil o inhalování „ruského plynu“.

Podle jeho popisu trvá procedura asi pět minut a hráči ji podstupují společně. Jdou do zákulisí stadionu, kde je čeká starý a podezřelě vypadající doktor. Místnost je zcela zatemněná a jediné světlo pochází ze svíčky. Hráči jsou ve frontě a když přijde jejich řada, lehnou si na stůl. Mnozí poslouchají hudbu, aby se naladili. Potom zadrží dech, nasadí si masku a nechají plyn proniknout do jejich hlavy. Boychuk popisuje, že je to jako být v ráji a po proceduře se cítí skvěle. Mnoho hráčů to podstupovalo a oceňovalo.

I když Boychuk nevěděl, co přesně inhaluje, z kontextu je patrné, že šlo o xenon. Nazývá ho „ruským plynem“, protože je to spojeno s Ruskem. Boychuk se ptal, zda ho někteří hráči propašovávají do Severní Ameriky, ale nebyl si jistý, protože by to bylo drahé a nelegální.

Na otázku, zda xenon pomáhá s výkonností, Boychuk odpověděl, že si myslí, že díky němu se rychleji regeneruje. Xenon je však zakázanou látkou ve sportu, protože podporuje tvorbu hormonu erythropoietinu, který je zakázaný. Po zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014 se xenon stal velkým tématem, protože domácí Rusové získali mnoho medailí právě díky tomuto plynu.

Boychuk se poprvé setkal s inhalováním xenonu v sezoně 2018/19. Nicméně jeho výkony nebyly příliš dobré a po 25 zápasech odešel do Švýcarska. Nyní hraje ve týmu Eisbären v Berlíně.

Je nejasné, zda se xenon stále inhaluje v KHL, ale hráči, kteří to zažili, na to nedají dopustit. Bývalý ruský obránce Nikita Ščitov, který hrál v několika týmech KHL, řekl, že to bylo úžasné a že cizinci to ocenili ještě více než Rusové.

Inhalování xenonu je kontroverzní téma a i když nebylo zakázáno při Boychukově pobytu v Rusku, WADA (Světová antidopingová agentura) později xenon zařadila mezi zakázané látky.