Brankář utrpěl zranění v obličeji po zásahu kyblíkem písku, fanoušek odsouzen na tříměsíční vězení

Brankář utrpěl zranění v obličeji po zásahu kyblíkem písku, fanoušek odsouzen na tříměsíční vězení

Derby s Melbourne Victory bylo loni v prosinci kvůli vpádu fanoušků na hřiště přerušeno a dohrálo se až v dubnu. Třiadvacetiletý fanoušek kromě pobytu za mřížemi nesmí pět let na stadiony. Po propuštění z vězení musí rok a půl podstupovat náhodné kontroly na drogy.

Jeho advokát Dermot Dann se snažil zabránit trestu odnětí svobody argumentem, že muž byl v době zápasu závislý na metamfetaminu a nad svým chováním projevil lítost. „Navždy bude známý jako muž s kýblem a bude ho stát hodně úsilí, aby se přes to dostal,“ uvedl právní zástupce.

„Poskvrnili jste se svou bandou fotbal v Austrálii. Takovéhle přestupky nepatří do žádného sportu, zvláště do sportu, o kterém tvrdíte, že ho milujete,“ komentovala verdikt soudkyně Rosemary Fallaová.

Při utkání vtrhlo na trávník asi 150 fanoušků Melbourne Victory. Klub pak dostal za jejich řádění pokutu 450 tisíc australských dolarů (asi sedm milionů korun).

Tento případ ukazuje, jak vážným problémem mohou být násilné incidenty na sportovních akcích. Fanoušci mají právo podporovat své týmy a vytvářet atmosféru na stadionech, ale nesmí překračovat hranice a ohrožovat bezpečnost ostatních.

V tomto konkrétním případě bylo zasaženo nejen samotné utkání, které muselo být přerušeno a dohráno později, ale také životy fanouška, který byl odsouzen k pobytu za mřížemi a omezení přístupu na stadiony. Navíc klub byl potrestán finančně za chování svých fanoušků.

Je důležité, aby organizátoři sportovních událostí a kluby spolupracovali s policií a bezpečnostními složkami, aby zajistili bezpečnost všech účastníků. Taktéž je důležité, aby fanoušci byli odpovědní a respektovali pravidla a ostatní lidi na stadionech.

Násilí na sportovních akcích není přijatelné a mělo by být tvrdě potrestáno. Sport by měl sloužit jako prostředek pro radost, soutěživost a jednotu, nikoli pro agresi a násilí. Je třeba dělat vše pro to, aby sportovní události byly bezpečné a příjemné pro všechny zúčastněné.