Konec případu podvodného šachisty: Žalovaný fenomén bude s ním hrát.

Konec případu podvodného šachisty: Žalovaný fenomén bude s ním hrát.

Dvacetiletý šachista Hans Niemann požadoval kvůli poškození reputace odškodnění ve výši sto milionů dolarů od norského fenoména Magnuse Carlsena, jeho společnosti Play Magnus, online platformy Chess.com a populárního šachového streamera Hikaru Nakamury. Nicméně všechny strany se nyní dohodly na ukončení kauzy a vydaly společné prohlášení na Chess.com.

Zástupci platformy Chess.com, která je největší online šachovou hernou a pořádá prestižní klání pro elitní hráče, uvedli: „Dohodli jsme se s Hansem Niemannem, že spory necháme minulosti a dál půjdeme společnou cestou. Hans u nás může znovu hrát, těšíme se na jeho účast v našich turnajích.“

Jedním z důvodů, proč Niemann požadoval vysoké odškodnění, byla ztráta lukrativních příležitostí kvůli této kauze. Server Chess.com ho vyřadil z online turnaje Chess Global Championships s dotací milion dolarů a také mu byla zrušena pozvánka na prestižní turnaj ve Wijk aan Zee.

Niemann uvedl: „Mám radost, že má žaloba vyústila v dohodu přijatelnou pro všechny strany. Radši budu s Magnusem soupeřit za šachovnicí než u soudu.“ Od začátku kauzy klesl z 40. místa světového žebříčku na 77. pozici.

Kontroverze kolem Niemanna začala před rokem, kdy Američan na prestižním Sinquefield Cupu porazil Carlsena v partii klasického šachu dokonce černými figurami a světová jednička následně z turnaje odstoupila. Později Carlsen obvinil Niemanna z podvádění v mnoha případech, než sám Američan přiznal podvod na dvou online turnajích na Chess.com před několika lety.

Rozsáhlá analýza Chess.com podezřívá Niemanna z podvodu v online partiích ve více než stovce případů. Nicméně závěry dokumentu zdůrazňují, že v partiích hraných živě za šachovnicí není nic výrazně neobvyklého. Mechanismus, který server používá na odhalování podvodníků, se navíc na klasické partie nespecializuje.

Carlsen uvedl: „Beru na vědomí analýzu, podle které neexistují jasné důkazy, že by Niemann podváděl při naší partii na Sinquefield Cupu. V budoucnu jsem připraven proti němu nastoupit.“ Sám však nebyl schopen předložit konkrétní důkaz o Američanově vině.

K pikantnímu souboji obou hráčů by mohlo dojít již dnes v online turnaji na Chess.com s názvem Titled Tuesday, kterého se každý týden pravidelně účastní řada hráčů světové špičky včetně Carlsena.