Možnosti v štafetách jsou nevyzpytatelné, prozrazuje členka bronzového překvapení

Možnosti v štafetách jsou nevyzpytatelné, prozrazuje členka bronzového překvapení

Rozhodnutí vstoupit do atletického života v relativně pozdním věku bylo ovlivněno setkáním s jedním z učitelů na Západočeské univerzitě v Plzni. Ten mi doporučil, abych se věnovala atletice, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet to na stadionu. Postupně jsem začala trénovat a věnovat se hlavně běžeckým disciplínám. Od 21 let už mohu mluvit o systematickém tréninku.

Na začátku mé atletické kariéry jsem zažívala různé zdravotní problémy a tělo si muselo zvyknout na zátěž. Přesto jsem cítila velkou radost a touhu něco dokázat. Nikdy jsem si ale nepředstavovala, že budu mít možnost soutěžit na evropských či světových šampionátech. Mým cílem bylo postupně se dostat na mezinárodní úroveň a měřit si síly s renomovanými atletkami. Tento cíl se mi minulý týden v Budapešti podařilo splnit.

Pro úspěch v atletice je důležité mít předpoklady, být pracovitý, cílevědomý a mít velkou chuť dosáhnout něčeho. Jako důležitý faktor se také zdůrazňuje láska k atletice, kterou jsem si osvojila díky svému tréninku a soutěžím.

Mezi mé nezapomenutelné úspěchy patří stříbrná medaile v běhu na 400 metrů na domácí scéně v roce 2017 a můj první reprezentační start ve štafetě 4×400 metrů na mistrovství Evropy družstev ve Francii. V roce 2018 jsem se zúčastnila halového mistrovství světa a o rok později venkovního světového šampionátu v Dauhá, kde jsem debutovala ve smíšené štafetě. Na loňském mistrovství Evropy v Mnichově jsem závodila již individuálně na čtvrtce a postoupila do semifinále.

Na letošní světový šampionát do Budapešti jsem odjížděla s cílem postoupit do semifinále, což se mi podařilo. Ve smíšené štafetě jsme si s týmem vytyčili cíl postupu do finále, což se nám také podařilo. Běžela jsem druhý úsek a snažila jsem se udržet čtvrté místo.

Na závěr finále jsme se dozvěděli, že jsme díky pádu Nizozemky Bolové získali bronzovou medaili. Byla to pro nás obrovská radost a objímali jsme se v euforii. Pro mě to byla první medaile z velké mezinárodní soutěže.

Celkově jsem byla spokojena se šampionátem v Budapešti. Ochozy byly plné diváků, atmosféra byla skvělá a naše výkony byly ovlivněny i skvělou partou.

Mám samozřejmě myšlenky na olympijské hry v Paříži, zejména když členka naší smí