Příběh nevýrazného českého obra, který se stal nejlepším mladíkem na světě

Příběh nevýrazného českého obra, který se stal nejlepším mladíkem na světě

Jakub Menšík, český tenista, oslaví v pátek 1. září své osmnácté narozeniny. A oslavovat bude s pocitem skvěle odvedené práce, protože jeho tenisový vývoj se výrazně urychlil. V současné době se nachází těsně za elitní dvoustovkou a v žebříčku ATP se posune minimálně na 160. místo.

Menšík si ve středu večer zahraje druhé kolo US Open v New Yorku a opět nebude bez šance. Jeho soupeřem bude 171. hráč světa Titouan Droguet z Francie, který je také překvapením tohoto grandslamu.

Český tenista si získal respekt nejen svou výškou (195 cm), ale také svým vyspělým tenisem a sebevědomým vystupováním. Prošel sedmnácti bez divoké karty na grandslamu a porazil hráče první šedesátky ve čtyřech setech, což je opravdu velký úspěch.

Podle českého daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila nikdy nevynikal žádným zázračným talentem, ale jeho nadstandardní sebevědomí a profesionální přístup k tréninku vedly k jeho rychlému průlomu. Menšík je velmi vyspělý a každým měsícem se zlepšuje. Jeho vzestup za poslední dva roky je obrovský a může se posunout na žebříčku minimálně blíže první stovce.

Menšíkova nejsilnější stránka je jeho servis a obouruční bekhend. Naopak slabší stránkou byl dříve forhend, ale na něm s trenérem hodně zapracovali. Navrátil by mu doporučil zaměřit se na pohyb k síti a následné voleje, protože s jeho servisem a výškou by to mohla být velká zbraň.

Navrátil si při pohledu na Menšíka vybavuje Tomáše Berdycha, který ve svých devatenácti letech vyhrál svůj první turnaj ATP. Menšík je mu podobný výškou a tím, že zatím moc nepřechází dopředu. Hraje velice razantní tenis, i když Berdych měl o něco lepší forhend.

Navrátil doufá, že Menšíkova newyorská pohádka bude dalším důkazem, jak český mužský tenis stoupá nahoru. Mladý tenista by mohl být za dva týdny tajnou zbraní českého týmu ve finálové skupině Davis Cupu. Český tým se utká s domácím Španělskem, Srbskem a Jižní Koreou ve Valencii. Kromě Menšíka jsou v nominaci také Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Adam Pavlásek.