Možnost soutěžit v ČR je otevřená sportovcům, kteří nereprezentují Rusko a Bělorusko.

Možnost soutěžit v ČR je otevřená sportovcům, kteří nereprezentují Rusko a Bělorusko.

Vláda v úterý souhlasila s udělením výjimky pro fotbalisty kazašského Tobolu Kostanaj, kteří tak budou moci ve čtvrtek v Plzni v odvetě play off o postup do Evropské konferenční ligy nastoupit i s hráči z Ruska a Běloruska. Tato rozhodnutí souvisí s platným zákonem, který zakazuje start ruských a běloruských sportovců na českém území kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Tobol má ve svém kádru tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu, kteří původně s týmem do Prahy nepřiletěli. Spolumajitel klubu Alimžan Kaldijarov na Instagramu uvedl, že bez nich by Kostanaj možná k zápasu vůbec nenastoupila. Kvůli zákazu startu ruských a běloruských sportovců na českém území se musela vláda rozhodnout, zda udělit Tobolu výjimku.

Podle výkladu Národní sportovní agentury platí zákaz startu jen pro reprezentanty Ruska a Běloruska. Vláda se snaží zajistit, aby podmínky v České republice odpovídaly podmínkám v jiných státech, které také stojí proti ruské invazi na Ukrajinu. Sankce a omezení uvalená na ruské kluby a sportovce by měly především postihovat Rusko a neměly by mít dominantní dopad na české sportovce a soutěže.

Ministr Kupka zdůraznil, že platí základní princip, že čeští reprezentanti a kluby se nesmějí podílet na soutěžích v Rusku a Bělorusku. Zároveň se reprezentanti Ruska a Běloruska a kluby se sídlem na území těchto dvou zemí nesmějí zapojovat do soutěží v Česku. Pokud se jedná o sportovce, kteří nevystupují pod vlajkou Ruska nebo Běloruska a nereprezentují je, a nenesou s sebou znaky Ruské federace spojené s okupací Ukrajiny, účast v soutěžích jim nebude zakázána.

Vláda bude o této výjimce jednat i příště a chce dospět ke srozumitelným pravidlům, aby nebylo nutné ve všech případech udělovat výjimky. Je důležité najít vyvážený přístup, který bude respektovat politickou situaci a zároveň umožní sportovcům svobodně soutěžit.