Dopady výhrůžek z NHL vedly k nevídanému rozkolu, pokud nepoužijete našeho koně, budete odstrčeni.

Dopady výhrůžek z NHL vedly k nevídanému rozkolu, pokud nepoužijete našeho koně, budete odstrčeni.

Farmy v severoamerické NHL jsou důležitou součástí hokejového systému. Jedná se o týmy, které hrají v nižší soutěži, především v American Hockey League (AHL), a slouží k rozvoji mladých talentovaných hráčů. Kluby NHL si z farmy povolávají hráče jako náhradu v případě zranění či jiných potřeb.

AHL je fakticky rozvojovou ligou pro NHL. Průměrný věk hráčů v této soutěži se pohybuje kolem 24 let a každý tým má svého nadřazeného v NHL. Farmy mají za úkol poskytnout mladým hráčům prostor k rozvoji a přípravu na vyšší soutěž.

Avšak nedávno došlo k zásadnímu zvratu v tomto systému. Tým Chicaga Wolves, který byl dlouhodobě spojen s klubem Carolina Hurricanes, se rozhodl ukončit spolupráci a stát se samostatným klubem. Tím se stal prvním týmem AHL za téměř 30 let, který se osamostatnil. Carolina Hurricanes nyní nemá náhradu a musí hledat novou farmu pro své mladé talenty.

Rozchod mezi Wolves a Carolinou nastal kvůli odlišné filozofii. Zatímco klub AHL se zaměřoval především na vítězství, Carolina dávala přednost rozvoji mladých hráčů. Tato rozdílnost se projevila i během úspěšného tažení Chicaga Wolves za Calder Cupem, což je farmářská obdoba Stanley Cupu. Tehdejší trenér Chicaga Ryan Warsofsky nasazoval mladého ruského brankáře Pjotra Kočetkova, zatímco Carolina preferovala zkušenějšího Američana Alexe Lyona. Tato situace vyvolala napětí mezi oběma kluby.

Nový trenér Chicaga Brock Sheahan dostal jasnou instrukci od Caroliny, aby se nezaměřoval na vítězství, ale na rozvoj mladých hráčů. Trenér musel mít schválenou sestavu a dostával pokyny, koho nasazovat do brány. Tato situace vedla k nespokojenosti a nakonec ke konci spolupráce.

Tým Chicaga Wolves se v minulé sezoně nedostal do vyřazovacích bojů, což byl další důvod pro ukončení spolupráce. Manažer týmu Wendell Young uvedl, že rezignace na konkurenceschopnost nebyla dohodnuta a ukončení spolupráce není dobrá vizitka pro žádnou stranu.

Carolina Hurricanes nedávno přišla také o farmu v nižší soutěži ECHL, kde se dohodla na spolupráci s týmem Winnipeg. Klub se nyní musí zaměřit na hledání nové farmy pro své mladé talenty.

Zaměstnavatel Martina Nečase, který je momentálně hráčem extraligového Litvínova, by rád získal parťáka v AHL pro sezonu 2024/25. Zatím však není jisté, zda se mu to podaří. Carolina Hurricanes musí své talenty posílat na hostování do Evropy nebo hledat jiné kluby NHL, které by je přijaly na farmu.

Farmy v severoamerické NHL jsou důležitý