Ferrari triumfovalo v dramatickém souboji o pole position, když Sainz porazil Verstappena.

Ferrari triumfovalo v dramatickém souboji o pole position, když Sainz porazil Verstappena.

Carlos Sainz vybojoval čtvrtou pole position v kariéře a první v této sezóně na pátém závodě šampionátu. Španělský jezdec navázal na své úspěchy z tréninků, ve kterých vyhrál dva z nich a jednou skončil druhý. Nejrychlejší kolo zajel až v samotném závěru a vysloužil si ovace zaplněných tribun.

Sainz může zaútočit na druhé vítězství v kariéře, dosud triumfoval pouze v loňské Velké ceně Británie. Tým Ferrari podtrhl úspěšný den třetím místem Charlese Leclerca. Ferrari startuje v Monze ve speciálních barvách na počest letošního triumfu v závodě 24 hodin Le Mans.

Suverénní lídr sezony Max Verstappen, který vede o propastných 138 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem a má za sebou třetí titul mistra světa, tentokrát neuspěl v boji o devátou pole position. Nizozemec, který v Monze obhajuje loňský triumf, bude v nedělním závodě usilovat o rekordní desáté vítězství za sebou, čímž by překonal sérii triumfů Sebastiana Vettela z roku 2013.

Druhý jezdec Red Bullu Sergio Pérez skončil pátý. Hned za ním se umístil dobře jedoucí Alexander Albon z Williamsu. Naopak piloti Alpine se neprobojovali ani z první části kvalifikace. Esteban Ocon byl osmnáctý, Pierre Gasly, který byl v posledním závodě v Nizozemsku třetí, obsadil sedmnáctou příčku. Z úplného chvostu pojede Lance Stroll z Aston Martinu.

Nedělní závod začne v 15:00. V kvalifikaci na Velkou cenu Itálie Carlos Sainz zajel nejrychlejší čas 1:20,294, následovaný Maxem Verstappenem s odstupem 0,013 sekundy a Charlesem Leclercem s odstupem 0,067 sekundy. George Russell obsadil čtvrté místo pro tým Mercedes s odstupem 0,377 sekundy, Sergio Pérez páté místo s odstupem 0,394 sekundy a Alexander Albon šesté místo s odstupem 0,466 sekundy.