Jednička se střídá, Plíšková zažívá náročný život, rekord je vzdálený neuvěřitelně daleko.

Jednička se střídá, Plíšková zažívá náročný život, rekord je vzdálený neuvěřitelně daleko.

Ženský tenisový žebříček je jedním z nejdůležitějších ukazatelů úspěšnosti a dominance hráček v této sportovní disciplíně. Každý rok se hráčky snaží dosáhnout co nejvyššího umístění a stát se číslem jedna. Mezi tyto výjimečné hráčky patří i dvě české rodačky, které se dokázaly vyšvihnout na vrchol žebříčku.

První českou hráčkou, která se stala světovou jedničkou, byla Martina Navrátilová. Narodila se v Praze v roce 1956 a během své kariéry dosáhla mnoha úspěchů. Stala se profesionální tenistkou v roce 1975 a během své kariéry vyhrála celkem 18 Grand Slamů ve dvouhře a 31 Grand Slamů ve čtyřhře. Navrátilová se stala světovou jedničkou poprvé v roce 1978 a poté ještě devětkrát v letech 1982 až 1986 a 1987 až 1990. Je považována za jednu z nejlepších tenistek všech dob.

Druhou českou hráčkou, která se dostala na vrchol ženského tenisového žebříčku, je Petra Kvitová. Narodila se v Bílovci v roce 1990 a je známá svým silným a precizním úderem. Kvitová se stala profesionální tenistkou v roce 2006 a během své kariéry vyhrála 2 Grand Slamy ve Wimbledonu v letech 2011 a 2014. Poprvé se stala světovou jedničkou v roce 2011 a poté ještě jednou v roce 2012. Kvitová je považována za jednu z nejlepších hráček současnosti.

Dalšími významnými hráčkami, které se dostaly na vrchol ženského tenisového žebříčku, jsou například Steffi Grafová, Serena Williamsová, Martina Hingisová, Justine Heninová a další. Tyto hráčky se staly ikonami ženského tenisu a jejich úspěchy jsou dodnes obdivovány.

Ženský tenisový žebříček je dynamický a mění se každý týden podle výsledků turnajů. Hráčky, které se dostanou na vrchol žebříčku, musí být nejen talentované a schopné, ale také vytrvalé a odhodlané. Dosáhnout čísla jedna je velkým úspěchem a potvrzením výjimečnosti hráčky.

České tenisové hráčky, jako Martina Navrátilová a Petra Kvitová, jsou skvělými příklady toho, jak tvrdá práce a talent mohou vést k dosažení vrcholu ženského tenisu. Jejich úspěchy jsou inspirací pro další generace hráček a ukazují, že i malá země jako Česká republika může produkovat špičkové tenistky.