V Francii se připravuje ragbyová událost s názvem „Blázinec“: Čech vypráví o svém snu, kdy se stal hvězdou.

V Francii se připravuje ragbyová událost s názvem „Blázinec“: Čech vypráví o svém snu, kdy se stal hvězdou.

Mistrovství světa v ragby je událostí, na kterou se mnoho fanoušků těší. Po čtyřech letech se opět bude hrát velký turnaj, který přiláká pozornost nejen ragbistů, ale i široké veřejnosti. Zápasy budou vysílány v televizi a po dobu šesti týdnů se bude každou chvíli něco dít.

Na mistrovství světa je několik favoritů, ale já osobně vidím největší šance u Jižní Afriky. Nebezpečná bude také Francie, která hraje doma. První v žebříčku jsou zase Irové, ale zatím se jim nikdy nepodařilo postoupit ze čtvrtfinále.

Jedním z hráčů, který se na mistrovství světa těší, je český ragbista Jan Štěrba. Vloni v srpnu ohromil prostředí francouzského ragby svými výkony v týmu Monaka. Dostal se tam přes trenéra Monaka, který spolupracuje s českými ženami a viděl ho na reprezentačním turnaji v Krakově. Poté následovalo hostování na dva turnaje série Supersevens, což je liga sedmičkového ragby ve Francii. Jan Štěrba s Monakem postoupili až do velkého finále a nakonec se stali mistrem Francie.

Jan Štěrba získal ve Francii mnoho zkušeností. Byl překvapen, jak je tam ragby odlišné od toho, které znal z Česka. Viděl velkou profesionalitu a tvrdou konkurenci. Trénoval s týmem a naučil se hrát rychlejší a fyzičtější ragby. Ve Francii chodí na zápasy hodně diváků a atmosféra je perfektní. Ragby je ve Francii těsně za fotbalem druhým nejpopulárnějším sportem.

Jan Štěrba se specializuje na sedmičky, což je olympijská varianta ragby. Ve Francii získaly sedmičky na významu právě s příchodem turnajů Supersevens. Je to rychlé a dynamické ragby, které baví diváky. Sedmičky jsou také olympijskou variantou a zahrát si pod pěti kruhy je pro sportovce nejvíc.

V Česku není specializace na sedmičky, hráči musí hrát jak patnáctkové, tak sedmičkové ragby. Jan Štěrba věří, že sedmičky mají ve Francii větší potenciál a popularita se zvyšuje s každým dalším turnajem.

Před nadcházejícím mistrovstvím světa v patnáctkovém ragby se očekává zvýšená pozornost. Ragby je zajímavý sport, který láká diváky svou fyzickou hrou a akcí na hřišti. Jan Štěrba věří, že mistrovství světa přiláká více pozornosti k ragby a pomůže zvýšit povědomí o tomto sportu.